Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Situaţia vămurii mărfurilor ucrainene în urma adoptării în 6 octombrie 2022 a Regulamentului UE, ca răspuns la ocuparea ilegală şi încercarea de anexare de către Federaţia Rusă a unei părţi din regiunile ucrainene Zaporizhia şi Herson, a fost discutată de preşedintele Autorităţii Vamale Române, Lari Mihei, cu ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuc. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre formularea de cerinţe suplimentare pentru mărfuri şi/sau exportatori din teritoriile regiunilor Doneţk, Zaporizhia şi Herson aflate sub controlul Guvernului Ucrainei. Totodată, au avut loc discuţii referitoare la statutul de exportator autorizat pentru companiile ucrainene şi solicitarea autorităţilor vamale române de a prezenta certificatul EUR 1.
2) O delegaţie formată din 8 judecători de la CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului) s-a aflat recent la Sighet, nordul României. Reprezentanţii CEDO au fost interesaţi, între altele, să afle detalii despre situaţia refugiaţilor ucraineni, a precizat Vasile Moldovan, primarul din Sighetu Marmaţiei.
3) Primăria Municipiului Constanţa, oraş pe litoralul românesc al Mării Negre, continuă seria acţiunilor de ajutorare a oraşului-partener Odesa din Ucraina, pe fondul nevoilor de sprijin cauzate de continuarea atacului militar al Rusiei şi de noile escaladări ale acestui război, cu impact distructiv asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.
Fundaţia Pontica a Municipiului Constanţa a achiziţionat 50 de generatoare electrice având capacitatea cuprinsă între 5 şi 10 kW, care au plecat spre Odesa sub formă de donaţie. Valoarea totală a achiziţiei se ridică la peste 221,000 de lei (circa 45.000 de euro). Constanţa răspunde astfel, în continuare, solicitărilor de sprijin venite din partea primarului Odesei, Gennadiy Trukhanov. Partenerii instituţionali din Odesa au considerat că generatoarele electrice sunt prioritare în această perioadă, din pricina numeroaselor întreruperi ale energiei electrice cauzate de atacurile ruseşti asupra infrastructurii energetice locale.
Fundaţia Pontica a fost înfiinţată în acest an pentru a colecta şi manageria sprijinul local, naţional şi internaţional pentru ajutorarea refugiaţilor ucraineni din Constanţa, cât şi a partenerilor din Odesa. Primăria Constanţei speră că prin acest nou gest umanitar va aduce mai multă căldură în Odesa, în pragul celei mai dure ierni din ultimele decenii pe care locuitorii oraşului se aşteaptă să o trăiască, urmare a stării de război.
4) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.