Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Agenţia ONU pentru Refugiaţi în România (UNHCR România) a informat reprezentanţii Guvernului României și ai donatorilor cu privire la răspunsul UNHCR din 2022 pentru refugiații din Ucraina și la planurile pentru 2023, pe care Reprezentantul Agenţiei în România, Pablo Zapata, le-a calificat drept un exercițiu de responsabilitate față de refugiații ucraineni afectați de război.
Ambasadorul Marii Britanii în România, Andrew Noble, a vizitat Centrul UNHCR de la complexul expoziţional Romexpo, din Bucureşti, unde UNHCR lucrează împreună cu autoritățile române, cu alte agenții internaţionale și ONG-uri pentru a oferi servicii esențiale pentru refugiații ucraineni. Pablo Zapata a mulţumit UKAid pentru sprijinul impresionant acordat refugiaților.
2) Lansată recent de către Asociaţia ‘Cunoaşte-i, nu discrimina’, Campania „Adoptă un bătrân” continuă cu succes la Sighetu Marmaţiei, în nordul României. Pe lângă această campanie, Asociaţia ‘Cunoaşte-i, nu discrimina’ derulează şi alte activităţi cu caracter caritabil în sprijinul categoriilor sociale defavorizate. O atenţie aparte este acordată sprijinirii refugiaţilor ucraineni din zonă, dar şi ucrainenilor relocaţi în zona apropiată frontierei cu România, a declarat dr. Adrian Danciu, reprezentant al Asociaţiei.
3) Reprezentanta Specială a Secretarului General pentru Migraţie şi Refugiaţi al Consiliului Europei, Leyla Kayacik, efectuează o vizită în România în perioada 12-14 decembrie. Misiunea de informare se axează pe situaţia persoanelor vulnerabile care continuă să fugă din Ucraina şi explorează posibilităţile Consiliului Europei de a oferi sprijin şi expertiză autorităţilor, inclusiv la nivel local, în cadrul Planului de Acţiune privind protejarea persoanelor vulnerabile în contextul migraţiei şi azilului în Europa (2021-2025). Leyla Kayacik a avut programate întâlniri cu miniştri, Avocatul Poporului şi reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale şi ai ONG-urilor. Reprezentanta Consiliului Europei vizitează de asemenea centre de înregistrare şi de primire. Un raport al misiunii de informare va fi publicat la începutul anului 2023. Reprezentanta Specială a Secretarului General pentru Migraţie şi Refugiaţi a publicat în 2022 patru rapoarte ale unor misiuni de informare, despre Slovacia, Cehia, Polonia şi Republica Moldova.
4) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.
Radio Romania International