Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Angajaţii Agenţiei de presă RADOR a Radio România au oferit cadouri de Crăciun copiilor români şi ucraineni găzduiţi în Centrul ProVita din Vălenii de Munte, partea sudică a României. Anul acesta, copii ucraineni instituţionalizaţi, care au fugit din calea războiului, s-au alăturat copiilor din Centrul ProVita şi au împodobit împreună bradul de Crăciun. De asemenea, au organizat, tot împreună, un spectacol de colinde în faţa a zeci de invitaţi. Evenimentul face parte din campania ‘Prietenul tău din oraş’ susţinută de RADOR în favoarea copiilor români şi ucraineni instituţionalizaţi şi se află la a şasea ediţie.
Asociaţia ProVita este o organizaţie non-guvernamentală, non-profit, care îşi desfăşoară activitatea în judeţul Prahova. Asociaţia a fost fondată de preotul Nicolae Tănase în anul 1991. Pe parcursul anilor, Asociaţia ProVita a reuşit să adăpostească peste 10.000 de persoane defavorizate.
2) Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii din România, în calitate de Operator al Programului RO-CULTURA, a lansat apelul pentru iniţiative bilaterale dedicate rezidenţelor artistice în cadrul Fondului pentru Relaţii Bilaterale, finanţat prin Granturile Spațiul Economic European (SEE) 2014-2021. Apelul pentru iniţiative bilaterale este deschis în perioada 6 decembrie 2022 – 30 septembrie 2023 şi îşi propune să consolideze cooperarea bilaterală dintre artişti din România şi statele donatoare pe durata unei rezidenţe artistice de 1-4 săptămâni organizate, exclusiv, în România, Norvegia, Islanda sau Liechtenstein. Parteneriatul bilateral este obligatoriu, iar artiştii vor colabora la realizarea unei noi creaţii artistice din domenii precum: arte performative, arte vizuale, muzică, literatură, abordări interdisciplinare. Rezidenţa se va finaliza cu o prezentare publică a proiectului bilateral (concert, atelier, etc.). Bugetul total alocat apelului de iniţiative bilaterale este de 50.000 de euro. Se încurajează cooperarea trilaterală, astfel că, în cazul entităţilor care trimit doi artişti în cadrul rezidenţei, unul dintre aceştia trebuie să fie, obligatoriu, din Ucraina. Finanţarea se acordă în baza sumelor forfetare pentru transport, cazare şi diurnă în funcţie de perioada şi locaţia de desfăşurare a rezidenţei artistice.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.
Radio Romania International