Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Fonduri totale record de 820.000 euro au fost strânse pentru accesul la educaţie al copiilor aflaţi în risc din cauza sărăciei sau a războiului din Ucraina, în urma licitaţiei a 20 de brazi, concepuţi şi donaţi de către designeri şi artişti celebri din România, în seara de gală a Festivalului Brazilor de Crăciun, a anunţat Organizaţia Salvaţi Copiii. Festivalul, aflat la a 22-a ediţie, a avut ca temă garantarea accesului la educaţie pentru copiii aflaţi în risc fie din cauza sărăciei, fie din cauza războiului din Ucraina, care a dislocat milioane de copii şi i-a obligat să se refugieze departe de casele şi şcolile lor. Brazii au fost licitaţi de companii cu sume cuprinse între 7.000 şi 100.000 de euro.
An de an, Festivalul Brazilor de Crăciun ne aduce confirmarea că resursa cea mai de preţ a unei societăţi este solidaritatea socială. Am început anul sub semnul acestei solidarităţi exemplare, cu românii veniţi la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, pentru a ajuta şi îl încheiem cu o lecţie formidabilă de generozitate. Tradiţional, Festivalul Brazilor de Crăciun este dedicat accesului la educaţie pentru copiii vulnerabili, pentru că educaţia este temelia fără de care o societate nu funcţionează, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.
2) Un transport umanitar cu peste opt tone de alimente, aproape 200 de pături şi 3 generatoare electrice a fost trimis din Tulcea (estul României) spre regiunea ucraineană Herson, puternic afectată de războiul declanşat de Rusia. Convoiul umanitar, cu bunuri în valoare de circa 20.000 de euro, a fost organizat Grupul de iniţiativă civică „Linia Portocalie”, Marian Machedon, coordonatorul transporturilor umanitare din cadrul grupului, a declarat că este un efort comun, cu finanţare şi cu ajutor venit din mai multe direcţii. O fundaţie din Anglia e principalul finanţator, dar mai sunt şi alţi contributori din România, din Polonia şi din SUA, a adăugat el. Grupul „Linia portocalie” s-a înfiinţat în primăvara acestui an pentru a-i sprijini pe ucrainenii afectaţi de războiul declanşat de Rusia.
În momentul de faţă, populaţia din Herson nu are apă, căldură, electricitate, iar magazinele sunt goale, spune Petru Gabor, un volunatr român care a început să facă, cel puţin o dată pe săptămână, un drum în oraşul eliberat de sub ocupaţia rusească. El îi ajută pe refugiaţi ucraineni care vor să ajungă în România şi le asigură gratuit transportul până la graniţă.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.