Stafidele sunt struguri uscaţi, fructele sunt uscate după ce sunt culese. Stafidele au gust de struguri proaspeți, dar sunt mai dulci. Sunt produse în multe regiuni ale lumii. Stafidele pot fi consumate crude sau folosite la gătit, coacere și la prepararea berii. Oamenii au descoperit stafidele din întâmplare – când au găsit struguri uscați pe viță de vie în jurul anului 2000 î.Hr. Vitaminele, fibrele și mineralele care sunt din abundență în acest fruct uscat îl fac un superaliment minunat pe care medicii și nutriționiștii îl recomandă deseori pacienților. Putem face stafidele și mai benefice pentru organism dacă le punem la înmuiat în apă peste noapte. Apa dizolvă toate mineralele și nutrienții din stafide și sporește beneficiile pentru sănătate ale acestui fruct.
Beneficiile pentru sănătate ale stafidelor: ficatul și intestinele dumneavoastră vor scăpa astfel mult mai ușor de toxine. Proprietățile detoxifiante ale stafidelor se explică prin cantitatea mare de antioxidanți și fibre alimentare găsite în acest fruct uscat. Antioxidanții ne ajută ficatul să funcționeze corect și să își îndeplinească pe deplin funcția de detoxifiere, în timp ce fibrele adaugă volum scaunelor și măresc numărul de mișcări intestinale, ajutând la curățarea colonului. Luată pe stomacul gol, apa de stafide va acționa și mai repede – nu uitați să mâncați stafidele înmuiate în apă.
Veți avea mai multă energie: oamenii de știință și experții în sport cred că stafidele pot servi ca un bun înlocuitor pentru gustările energizante. Stafidele sunt bogate în fibre și micronutrienți și nu au zahăr adăugat sau arome artificiale, spre deosebire de multe batoane energizante, ceea ce le transformă într-o gustare sănătoasă perfectă. Apa de stafide băută dimineața vă va energiza pentru a doua zi și puteți încerca, de asemenea, să o luați înainte de un antrenament solicitant.
Nivelul de colesterol rău va scădea și tensiunea arterială se va stabiliza: studiile și cercetările clinice arată că stafidele sunt bogate în fibre, potasiu, fitonutrienți și antioxidanți în comparație cu alte alimente. Persoanele care mănâncă în mod frecvent stafide au tensiune arterială mai mică, în comparație cu cei care mănâncă cantități mici din acest fruct uscat. În plus, consumul de stafide scade nivelul de colesterol LDL, ceea ce reduce semnificativ riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Studiile și experiența persoanelor care consumă în mod regulat stafide demonstrează că este un adevărat superaliment cu multiple beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, rețineți că, deși apa cu stafide poate servi drept un bun supliment nutrițional pentru o dietă sănătoasă, nu este un substitut pentru medicamente. (www.actualno.com – 13 decembrie)/pmirela/vdraguta