Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) 1.300 de cetățeni ucraineni s-au înregistrat în evidențele agențiilor teritoriale din subordinea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) pentru a beneficia de servicii de informare, consiliere profesională și de mediere a muncii. Cei mai mulți cetățeni ucraineni refugiați înregistrați au fost în București (221) şi judeţele Arad, vest (106), Suceava, nord (93), Bihor, nord-vest (88), Timiş, vet (74), Bistriţa-Năsăud, nord-vest (67). 716 cetățeni ucraineni au fost încadrați ca urmare a serviciilor de ocupare oferite de Agenţie.
Meseriile în care au fost angajați cetățenii ucraineni sunt, între altele, confecţioneri cablaje auto, specialişti industria auto, confecţioneri indutria textilă, muncitori în domeniul constructiilor, şoferi, meserii din industria Horeca, reprezentanţi comerciali, pescari, cofetari, pedagogi, mecanici auto, IT, patiseri, ospătari, bucătari, operatori prelucrare date, frizeri, manichiuriste, cosmeticiene, lucrători vânzări auto, lucrători sociali, translatori, muncitori în industria de aeronave, tehnician dentar, inginer, arhitect manager, inginer proiectant, inginer nave, director vânzări, funcţionari administrativi.
325 de angajatori și-au arătat disponibilitatea de a încadra în muncă cetățeni ucraineni, declarând 4.425 locuri de muncă vacante disponibile și pentru aceste persoane. Domeniile de activitate pentru locurile de muncă vacante declarate de angajatori sunt: restaurante; fabricarea de echipamente electrice și electronice pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule; fabricarea altor articole de îmbrăcăminte; fabricarea de mobila; fabricarea încălţămintei; hoteluri și alte facilităţi de cazare.
Cetățenii ucraineni pot fi încadraţi în muncă fără avizul de angajare, pot beneficia și de măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă, precum şi de protecţie în cadrul sistemului asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români, cu condiția înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă. ANOFM oferă cetățenilor ucraineni înregistrați în evidențe următoarele servicii gratuite: informare şi consiliere profesională, mediere a muncii, formare profesională, servicii de asistență EURES.
Numărul total al contractelor de muncă încheiate pentru cetățeni ucraineni a ajuns la ăeste 6.230 la bivelul întregii Românii, dintre care peste 4.630 sunt încheiate după 24 februarie. În Bucureşti au fost angajaţi peste 1540 de cetăţeni ucraineni.
2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.