Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Secretarul de stat în Ministerul român de Externe Traian Hristea a avut o întrevedere cu Reprezentantul Special pentru migraţie şi refugiaţi al Secretarului General al Consiliului Europei (CoE), Leyla Kayacik. A avut loc un schimb de opinii privind situaţia regională, partea română prezentând eforturile multidimensionale pentru sprijinirea Ucrainei şi a cetăţenilor ucraineni refugiaţi în România, ca urmare a agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva acestui stat. Cei doi oficiali au abordat, de asemenea, aspecte privind sprijinul pe care îl poate oferi Consiliul Europei pentru protejarea persoanelor refugiate din Ucraina, în special a celor mai vulnerabile categorii (femei, copii neînsoţiţi sau separaţi de familie, persoane vârstnice). Secretarul de stat român a exprimat apreciere pentru activitatea Reprezentantului Special, reliefând totodată sprijinul României.
Leyla Kayacik a vizitat Centrul de Servicii Integrate pentru Refugiaţi de la complexul expoziţional Romexpo, din Bucureşti, împreună cu prefectul Capitalei, Toni Greblă. Kayacik a apreciat colaborarea dintre autorităţile române şi organizaţiile nonguvernamentale, care lucrează împreună pentru ajutorarea refugiaţilor din Ucraina şi pentru a le oferi acestora acces rapid la servicii esenţiale. Prefectul Capitalei a mulţumit tuturor celor implicaţi în operaţionalizarea Centrului de la Romexpo şi a dat asigurări privind sprijinirea activităţii acestora în continuare de către autorităţile locale.
Vizita în România a Reprezentantului Special pentru migraţie şi refugiaţi al Secretarului General al Consiliului Europei a avut loc în contextul vizitelor de ţară (‘fact-finding missions’) efectuate de oficialul CoE în statele vecine Ucrainei, pe fondul valului de refugiaţi generat de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei şi a avut ca obiective principale realizarea unei documentări la faţa locului cu privire la modul în care autorităţile gestionează fluxurile de refugiaţi, cu accent pe persoanele vulnerabile şi identificarea unor posibilităţi de sprijin din partea CoE.
2) Doar 44 de refugiaţi ucraineni mai sunt cazaţi în căminele şi hotelurile din judeţul Timiş, vestul României. Cei mai mulţi stau în Timişoara, dar şi în structurile de cazare din Sânnicolau Mare şi Sânandrei, a declarat subprefectul Sorin Ionescu. În Timiş, în total sunt 640 de locuri pregătite pentru cazarea refugiaţilor.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.