Recomandări ale inspectorilor ANPC

Realizator: Gabriela Mitrovici – Inspectorii ANPC îi sfătuiesc pe consumatori să acorde o atenție deosebită produselor alimentare pe care urmează să le cumpere pentru sărbătorile de iarnă. Operatorii economici vor să vândă produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora. De aceea, Paul Anghel, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, a făcut câteva recomandări pe care le-a sintetizat corespondentul RRA Gabriela Gârjoabă.
Reporter: Într-o postare pe Facebook, oficialul ANPC ne recomandă să fim foarte atenți la ofertele speciale, pentru că este un moment în care comercianții cred că pot vinde orice. În locul prețului mai mic, Paul Anghel de la Protecția Consumatorului ne sfătuiește să acordăm mai multă atenție calității produselor și să analizăm aspectul, culoarea sau mirosul, termenul de valabilitate și eticheta cu ingrediente. Carnea trebuie cumpărată doar din locuri autorizate, nu de pe tarabă sau din portbagajul unei mașini. Trebuie să prezinte la suprafață o peliculă uscată de culoare roz până la roșie, să fie fermă și elastică, iar mirosul specific de produs proaspăt. În cazul produselor congelate este foarte important ca ambalajul să nu fie deteriorat. Laptele și produsele lactate sunt alimente foarte sensibile. Dacă ambalajul este bombat, înseamnă că a început deja procesul de fermentare și produsul nu mai este bun pentru consum. Etichetele produselor din ciocolată trebuie să conțină denumirea produsului, numele și adresa producătorului, dar și procentul de cacao. Pentru vinuri, eticheta trebuie să conțină categoria de calitate, indicația geografică, tipul vinului și conținutul de zaharuri, culoarea băuturii să fie corespunzătoare sortimentului, limpede și fără impurități sau depuneri./abranescu/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 17 decembrie)