Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Cea mai importantă valoare care trebuie susținută de Parlamentul European este democrația. 72% dintre respondenți cred că țara lor a avut de câștigat ca stat membru al Uniunii Europene. Democrația, drepturile omului și libertatea de exprimare sunt extrem de importante pentru cetățenii europeni. Ei cer Legislativului European să apere aceste valori pe care a fost întemeiată UE. Sunt câteva dintre concluziile-cheie ale sondajului Eurobarometru din toamna anului 2022 solicitat de Parlamentul European.
74% dintre cetățenii europeni aprobă faptul că Uniunea Europeană sprijină Ucraina după invazia declanșată de Rusia. Sprijinul este susținut de majoritatea cetățenilor din toate țările Uniunii. Țările în care se înregistrează cel mai mare procentaj în favoarea lui sunt Suedia (97%), Finlanda (95%), Olanda (93%), Portugalia (92%) și Danemarca (92%). În 24 de state membre, mai mult de jumătate din populație aprobă sprijinul UE pentru Ucraina. În România procentul este de 60%.
După 10 luni de război în Ucraina, sprijinul pentru măsurile concrete luate de UE rămâne foarte ridicat (73%). Printre măsuri se numără sancțiunile împotriva guvernului rus și sprijinul financiar, militar, umanitar oferit Ucrainei. Aprobarea acțiunilor concrete de sprijin depășește 90% în 6 state membre UE. În Romania procentul este de 61%.
Impactul războiului declanșat împotriva Ucrainei este resimțit direct de cetățenii europeni. Din cauza războiului și a consecințelor sale, 65% dintre europeni consideră că viața lor se va schimba, cu 4% mai mult comparativ cu sondajul din aprilie/mai 2022.
58% dintre cetățenii UE sunt mulțumiți de cooperarea dintre statele membre în abordarea consecințelor războiului din Ucraina În ciuda variațiilor mari, majoritatea cetățenilor din 23 de state sunt mulțumiți de cooperare. În România procentul e de 57%.
În același timp, cetățenii văd valoarea reală asociată apartenenței la Uniunea Europeană: 72% dintre europeni afirmă că țara lor a avut de câștigat ca membru al UE. Întrebați care au fost domeniile în care țara lor a avut de câștigat, respondenții au menționat cel mai des contribuția Uniunii Europene la menținerea păcii și la întărirea securității (36%, cu 6% mai mult comparativ cu rezultatele sondajului din noiembrie/decembrie 2021). Cele mai mari creșteri se înregistrează în Letonia (+16%), Lituania (+15%), Estonia (+12%), Olanda (+13%), Malta (+11%) și Polonia (+11), lucru care indică un posibil efect al războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.