Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Asociația românească „Sus Inima” a câștigat ediția din 2022 a Premiului Comitetului Economic şi Social European (CESE) pentru societatea civilă pentru proiectul său de sprijinire a refugiaților ucraineni. „Sus Inima” a fost votată drept cea mai bună candidată din rândul proiectelor de sprijinire a ucrainenilor afectați de invadarea brutală a țării lor de către Rusia. CESE a decernat premii unui număr de 6 organizații ale societății civile pentru proiectele lor remarcabile, care reprezintă exemple ale angajamentului societății civile de a crea un viitor mai bun pentru tinerii din Europa și de a ușura suferința cu care se confruntă ucrainenii în urma invaziei țării lor de către Rusia. În mod excepțional, în 2022 au fost premiate două rânduri de câștigători, încadrați în două categorii tematice: capacitarea tinerilor și societatea civilă europeană alături de Ucraina.

Asociația „Sus Inima” din România a primit premiul I, de 14.000 de euro, pentru un proiect privind Ucraina. Cu aceeași sumă a fost premiată Fundación Secretariado Gitano din Spania, câștigătoarea premiului I la categoria „Tineri”, cu proiectul „Învățăm din practică” (Learning by Doing), despre problema șomajului în rândul tinerilor romi. La categoria „Ucraina” Premiul al II-lea a fost obţinut de Fundația Villavecchia (Spania), iar Premiul al III-lea de Asociația cercetașilor și ghizilor din Polonia.

Președinta CESE, Christa Schweng, i-a felicitat câștigători și le-a mulțumit tuturor candidaților pentru propuneri: „Solidaritatea de care ați dat dovadă și inițiativele dumneavoastră în favoarea Ucrainei au adus o schimbare pozitivă în viața a sute de mii de oameni. Inițiativele dumneavoastră de capacitare a tinerilor defavorizați vor avea un impact asupra vieții lor. Proiectele dumneavoastră și angajamentul de care dați dovadă pentru a le pune în aplicare sunt un adevărat exemplu de cetățenie activă”.

„Sus Inima” a obținut premiul pentru proiectul „Integrarea rapidă a refugiaților ucraineni în societatea românească – Punct focal județul Sibiu”. Până în prezent, ONG-ul a ajutat zeci de mii de refugiați ucraineni. Asociaţia a dezvoltat o serie de inițiative pentru a-i ajuta pe ucraineni, de la activități școlare și găsirea unui loc de muncă până la tratament și sprijin psihologic. Acest lucru a permis familiilor ucrainene să se integreze fără probleme în societatea românească, dându-le un sentiment de apartenență și siguranță fizică și mentală.

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.