Realizator: Nicoleta Turcu – Serviciile de ambulanță din Anglia și din Țara Galilor sunt de miercuri în grevă. Câteva zeci mii de angajați, inclusiv paramedici și șoferi, protestează față de nivelul scăzut al salariilor. Vor fi preluate doar cazurile extrem de grave, când viața oamenilor este în pericol. De cealaltă parte, guvernul refuză să accepte majorările salariale cerute de sindicate, argumentând că o astfel de măsură ar alimenta și mai mult inflația. Corespondentul RRA Aura Neag relatează de la Londra.
Reporter: Șefii trusturilor de sănătate, echivalente ale caselor de sănătate din România, au trimis o scrisoare premierului Rishi Sunak în care avertizează că nu pot garanta siguranța pacienților. 25 de mii de angajați ai serviciului de ambulanță din Anglia și Țara Galilor sunt în grevă. Ei cer salarii mai mari, fără să precizeze o cifră anume, spre deosebire de asistentele medicale care au fost în grevă marți și care solicită majorări salariale de 19%. Guvernul refuză însă să discute cu sindicatele despre bani. În Marea Britanie există o instituție separată, dar finanțată de guvern, care recomandă ajustarea salariilor din sectorul public. La începutul acestui an, această instituție recomanda majorări pentru sănătate în medie cu aproximativ 5%. Premierul Rishi Sunak spune că o majorare peste 5% ar alimenta și mai mult inflația.
Rishi Sunak: Este greu pentru toată lumea, pentru că inflația este unde este. Cea mai bună modalitate de a-i ajuta pe greviști și pe toată lumea este să controlăm situația și să reducem inflația cât de repede posibil.
Reporter: Greva serviciului de ambulanță de miercuri este fără precedent. Doar apelurile de urgență, cum ar fi infarcturile sau reacțiile alergice severe ce necesită resuscitare, vor fi acceptate. Militari din forțele terestre, navale și aeriene au fost mobilizați să ajute ambulanța pe perioada grevei./abranescu/ilapadat
(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 decembrie)