Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Asociaţia Municipiilor din România a lansat un apel către autorităţile locale din ţară de a oferi generatoare şi echipamente energetice de încălzire Ucrainei. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a forţat milioane de ucraineni să îşi părăsească locuinţele, a distrus sute de oraşe şi sate şi continuă să devasteze regiunile Ucrainei. În prezent, reţeaua electrică acoperă doar 70% din consumul necesar, lăsând milioane de oameni fără electricitate şi apă, într-o perioadă cu temperaturi foarte scăzute, se scrie în apel. Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, împreună cu primarii de municipii, au făcut apel către toate autorităţile locale din România să continue să ofere ajutor de urgenţă şi să se alăture iniţiativei colective de la nivel european prin furnizarea de generatoare şi orice alte echipamente energetice pentru încălzire. Potrivit sursei citate, autorităţile locale din Ucraina au nevoie şi de microbuze şi autobuze, care să amelioreze efectele resimţite de elevi, studenţi şi ceilalţi cetăţeni, permiţând astfel Ucrainei să supravieţuiască iernii.
Implicarea municipiilor în astfel de acţiuni este deja un exemplu de bune practici la nivel naţional, acestea acordând încă de la începutul conflictului din Ucraina sprijin umanitar şi material. Deşi ajutorul acordat Ucrainei, până în prezent, a fost impresionant, atacurile violente asupra infrastructurii electrice au făcut ca Ucraina să se afle într-o situaţie critică, având nevoie de un efort colectiv al tuturor autorităţilor locale şi centrale din Uniunea Europeană de a aloca resursele necesare supravieţuirii Ucrainei. Suntem convinşi că administraţiile locale din România vor demonstra în continuare solidaritate, disponibilitate, în susţinerea unei cauze juste şi că apelul nostru va arăta încă o dată puterea comunităţilor locale, se mai arată în apel.
2) De la începerea conflictului din Ucraina, aproximativ 4.400 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională. Din 18 martie 2022 până în prezent au fost emise peste 100.000 de permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare. gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de aproximativ 25-30%.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.
Radio România Internaţional