Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Timişoara s-a alăturat campaniei europene de sprijinire a Ucrainei cu generatoare pentru curent – Generators of hope. Campania a fost lansată împreună de Parlamentul European şi Eurocities, în urma apelului făcut de Guvernul Ucrainei care are nevoie urgentă de generatoare electrice pentru menţinerea în funcţiune a spitalelor, şcolilor, sistemului de alimentare cu apă, reţelei de telefonie etc. Primăria Timişoara anunţă că doreşte achiziţionarea a 4 generatoare staţionare de mari dimensiuni, care costă aproximativ 250.000 de lei (circa 50.000 de euro). Achiziţia se va face prin intermediul platformei „Timişoara pentru Ucraina” care funcţionează de la începutul războiului şi care este formată din instituţii publice, ONG-uri, companii private şi biserici.
Timişoara a fost alături de Ucraina încă din primele zile ale războiului. Acum e nevoie din nou de ajutorul şi de solidaritatea noastră şi de aceea, îi îndemn pe toţi cei care pot ajuta să se alăture acestei campanii de strângere de fonduri pentru cumpărarea de generatoare de curent, a spus primarul Dominic Fritz. De la începutul războiului, prin „Timişoara pentru Ucraina” s-au colectat donaţii de aproape 690.000 de lei (circa 138.000 de euro) din care s-au achiziţionat echipamente de protecţie civilă, medicamente, hrană şi bunuri de primă necesitate care au ajuns în Ucraina.
2) La Bucureşti a avut loc un prim tur al celor 4 monumente construite în jurul conceptului ‘Rădăcini şi visuri’ propus de artista Ana Petrovici-Popescu şi realizat îpăreună cu adolescenţi din Ucraina. Proiectul artistic „Rădăcini și visuri” este etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts”, în care s-au implicat 4 muzee din Bucureşti (Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, Muzeul Municipiului Bucureşti şi Muzeul Naţional al Literaturii Române). Turul va fi organizat şi pentru publicul larg, din ianuarie 2023. Cele 4 monumente realizate în cadrul proiectului, sub îndrumarea unor artişti plastici consacraţi din România, sunt expuse până în februarie 2023 în curţile sau în interiorul celor 4 muzee participante.
Zeci de adolescenți din Ucraina au realizat 4 instalații artistice care au ca temă imaginarea viitorului, tinerii având astfel ocazia de a deveni creatorii unei lumi capabile să-i integreze pe ei și pe cei din generațiile următoare.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.
Radio România Internaţional