Copiii de grădiniţă şi elevii se reîntorc la cursuri, în condiţiile în care România este în stare de alertă epidemică

Copiii de grădiniţă şi elevii se reîntorc mâine la cursuri. Şcolarii încep astfel modulul al treilea, care se va încheia cu prima vacanţă, aşa-zis mobilă, decisă de fiecare inspectorat judeţean în parte. Ea va începe din 4, 11 sau 18 februarie.

Reîntoarcerea în bănci îi îngrijoriază pe părinţi şi pe medici, în condiţiile în care România este în stare de alertă epidemică, din cauza numărului foarte mare de oameni cu viroze respiratorii sau gripe. Autorităţile din educaţie şi sănătate au emis o serie de măsuri şi recomandări menite să prevină transmiterea virusurilor respiratorii, care ar trebui să ajungă, până mâine, şi la cunoştinţa părinţilor şi aparţinătorilor legali.

Reporter: Sfaturile specialiştilor din sănătate pentru a ne proteja în faţa gripei şi a virozelor nu diferă mult de perioada în care preocuparea majoră era să nu se infectăm cu SARS-CoV-2: evitarea spaţiilor aglomerate, purtarea măştii de protecţie, dezinfectarea mâinilor şi izolarea în cazul în care avem simptome de viroză.

Redeschiderea şcolilor şi grădiniţelor înseamnă, însă, revenirea în colectivitate a copiilor, cunoscut fiind faptul că aceştia se îmbolnăvesc de obicei mai uşor – mai ales dacă sunt de vârstă mică. Primii care ar trebui să verifice starea copiilor sunt părinţii, iar în cazul în care minorul are simptome de răceală, acesta nu trebuie dus în colectivitate, ci la medic. O dată ajuns la şcoală, copilul ar trebui să beneficeze de triaj epidemiologic înainte de începerea cursurilor, dezinfectanţi pentru mâini şi suprafeţe, spaţii aerisite periodic.

În plus, conducerea şcolii trebuie să îi înveţe pe copii ce să facă în caz de tuse sau strănut, să recomande purtarea măştii şi să îi informeze pe părinţi în cazul în care elevul are simptome respiratorii. Ministerul Sănătăţii subliniază că numărul de infecţii respiratorii a crescut mai repede şi mai devreme decât în anii anteriori şi încă nu s-a atins vârful de îmbolnăviri, aşteptat de autorităţi în următoarele săptămâni. Asta, în condiţiile în care numărul bolnavilor de gripă a depăşit deja media ultimilor cinci ani.

Ministerul Educaţiei insistă că activitatea didactică trebuie să se desfăşoare normal şi că în acest moment nu sunt motive pentru suspendarea cursurilor sau neînceperea procesului educaţional. Dacă vor apărea situaţii deosebite, se vor decide măsurile potrivite de la caz la caz, după consultarea cu direcţiile de sănătate publică./aburtica/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 ianuarie