Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Pe parcursul anului 2022, Republica Moldova a avut de înfruntat o serie de crize suprapuse, ca urmare a efectelor multidimensionale ale războiului din Ucraina: pe de o parte, o criză umanitară, generată de valul de refugiați care trebuie gestionat de autoritățile de la Chișinău, pe de altă parte, o criză economică, provocată de consecințele pandemiei COVID-19 și amplificată în lanț de criza energetică, presiunile inflaționiste majore, pierderea unor piețe și lanțuri de desfacere din regiune din cauza războiului, cheltuielile bugetare suplimentare pentru atenuarea efectelor crizelor asupra populației și mediului de afaceri.
Pentru susținerea eforturilor Guvernului Republicii Moldova de a depăși situațiile de criză fără precedent, a fost lansată, la iniţiativa Româniie, Franţei şi Germaniei, Conferința ministerială „Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova”. Pe parcursul anului 2022 au avut loc 3 Conferințe ministeriale ale Platformei, la Berlin în luna aprilie, la București în iulie și la Paris în noiembrie. În cadrul acestor conferinţe, partenerii de dezvoltare au anunțat pentru Republica Moldova angajamente financiare și umanitare în valoare de circa 1,4 miliarde de euro, care urmează a fi alocate și valorificate în următorii ani. O parte semnificativă din suportul anunțat în cadrul „Platformei de Sprijin pentru Moldova” nu este gestionată de Guvern, ci de agențiile ONU și beneficiari din sectorul privat ai diferitelor proiecte investiționale și scheme de garantare.
Ministerul Finanțelor de la Chişinău a anunţat că în 2022, Republica Moldova a reușit să mobilizeze surse externe pentru sprijin bugetar direct de la partenerii de dezvoltare în valoare echivalentă de circa 671 de milioane de euro, cu circa 423 de milioane de euro mai mult decât a fost planificat la începutul anului bugetar.
De asemenea, în contul special deschis de Ministerul Finanțelor pentru colectarea donațiilor financiare destinate asistenței umanitare pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina au fost încasate de la donatorii externi ajutoare din partea Guvernelor Elveției (3,2 milioane de USD), Suediei (3,66 milioane de euro), Lituaniei (3,25 milioane de euro), Slovaciei (0,1 milioane de euro) și Estoniei (0,1 milioane de euro).
2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.