Rata anuală a inflaţiei în luna decembrie a fost de la 16,4 la sută, în uşoară scădere faţă de noiembrie anul trecut. La final de 2022, cel mai mult au crescut preţurile produselor alimentare, urmate de tarifele serviciilor şi de mărfurile nealimentare.
Datele publicate de Institutul Naţional de Statistică mai arată că zahărul, energia electrică şi untul se află în topul scumpirilor din ultimul an. Ce alte date sunt prezentate în studiul INS aflăm de la Iulian Olescu:
Reporter: Creșteri semnificative ale prețurilor s-au înregistrat luna trecută în cazul transportului aerian, cu aproape 14%, al energiei electrice, cu aproximativ 4,8%, al ouălor, cu peste 6% și al margarinei, cu 3%. Scumpiri medii de peste 2% au înregistrat și carnea de porc, peștele și conservele din pește, produsele de franzelărie și specialitățile de panificație, dar și fructele proaspete.
Ieftiniri mai relevante au consemnat combustibilii, cu aproape 6,5% și citricele și alte fructe meridionale, cu aproximativ 3,2%, dar și energia termică și uleiul comestibil au înregistrat reduceri marginale de tarife, situate sub un procent.
În topul scumpirilor medii din ultimele 12 luni se află zahărul, cu aproape 63%, energia electrică și untul, cu creșteri de peste 45%, urmate de mai multe produse care au înregistrat scumpiri între 30 și 38%, printre care gazele naturale, cartofii, uleiul comestibil, margarina, ouăle, laptele și produsele lactate, respectiv făina.
Ultimele prognoze ale BNR indică o scădere ușoară a inflației în primul trimestru din acest an, tendință ce se va accelera ulterior, indicatorul urmând a ajunge sub 10% în trimestrul al treilea din 2023./dsirbu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 ianuarie