În Germania, fermierii avertizează asupra riscurilor persistente de pe pieţe, motiv pentru care previziunile lor pe anul în curs sunt prudente. Preţurile la energie şi îngrăşăminte continuă să fie ridicate şi alimentează incertitudinile, avertizează Asociaţia Fermierilor Germani.
În paralel, ministrul de externe federal, Annalena Baerbock, îl acuză pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, că este responsabil de agravarea lipsei de alimente la nivel mondial.
Reporter: Îngrășămintele costă în prezent de 3,5 ori mai mult decât înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, spune președintele Asociației Fermierilor Germani, Joachim Rukwied. Dată fiind volatilitatea crescută a piețelor, fermele trebuie să dispună de o anumită cantitate de lichidități pentru a putea să acopere costurile inițiale de producție mai mari, recomandă el.
Deși aprovizionarea cu îngrășăminte s-a ameliorat, cel puțin pe hârtie, nu de puține ori fermele nu primesc marfa, ceea ce indică posibile probleme cu logistica. În cele din urmă, ai nevoie de puțin noroc pentru a cumpăra și vinde la momentul potrivit, a explicat reprezentantul fermierilor germani. În ceea ce privește câmpurile, Rukwied afirmă că stocurile de cereale și rapiță sunt bune. În prima jumătate a lunii decembrie au fost 10 zile cu temperaturi scăzute. Acolo unde nu a căzut zăpadă, gerul a asigurat condiții bune la sol. Situația din industria alimentară este și tema târgului Săptămâna Verde, care are loc între 20 și 29 ianuarie, la Berlin.
Joi, șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, l-a acuzat pe liderul rus Vladimir Putin că este responsabil de agravarea penuriei de alimente la nivel mondial. Putin folosește cerealele și alimentele ca armă, a spus politiciana ecologistă în timpul unei vizite oficiale în Etiopia, țară afectată de foamete. Situația este cu atât mai gravă, cu cât perioadele de secetă au continuat să se înmulțească, a mai spus Baerbock./dsirbu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 ianuarie