Lars Danielsson, reprezentantul permanent al Suediei la Uniunea Europeană a afirmat că admiterea Bulgariei și a României în spațiul Schengen depinde în primul rând de părțile implicate, indicând Austria și Țările de Jos, care s-au opus propunerii de aderare a acestor două țări est-europene la zona Schengen.
Potrivit lui Danielsson, a cărui țară a preluat președinția rotativă a Uniunii la începutul anului 2023, Bulgaria și România vor deveni membre Schengen când Austria și Țările de Jos le vor da undă verde, ceea ce ar putea indica ajungerea la un acord privind migrația, relatează SchengenVisaInfo.com.
„Nu are rost să includem acest lucru pe ordinea de zi până când nu va fi clar că există o șansă rezonabilă de a obține aprobarea în Consiliu. Vom încerca să facem acest lucru în timpul președinției suedeze, dar nu pot garanta că se va și întâmpla”, a declarat el.
În decembrie anul trecut, Austria și Țările de Jos s-au opus admiterii Bulgariei și României în spațiul Schengen, iar dacă Austria va insista să permită extinderea Schengen abia după ce se va ajunge la un acord convenabil privind imigrația, aderarea României ar putea fi amânată cel puțin până anul viitor.
Cu toate acestea, este foarte puțin probabil ca acest lucru să se întâmple, deoarece reprezentantul permanent al Suediei la UE, Danielsson, a subliniat că nu va fi finalizat un pact privind migrația în timpul președinției suedeze, de o jumătate de an, și probabil nici înainte de 2024. El a adăugat că se va lucra la noi politici până în iulie, când Spania va prelua președinția UE pentru a doua jumătate a anului 2023.
Pe de altă parte, Croația a aderat la spațiul Schengen, pe lângă faptul că a devenit membră a zonei euro, ceea ce indică faptul că țara a adoptat euro ca monedă de schimb de la 1 ianuarie 2023.
„La 1 ianuarie 2023, Croația va adopta moneda euro și va adera pe deplin la spațiul Schengen. Acest fapt marchează o piatră de hotar importantă în istoria Croației, a zonei euro, a zonei Schengen și a UE în ansamblu”, se arată într-un comunicat emis de Comisia Europeană.
Odată cu aderarea Croației la UE, numărul total de țări din spațiul Schengen a ajuns la un total de 27 de membri, dintre care 23 sunt și țări UE. Pe de altă parte, Croația a devenit a 19-a țară care a aderat la zona euro și 347 de milioane de cetățeni ai UE vor avea euro ca monedă comună.
Din ianuarie 2023, cetățenii croați nu se mai limitează la a vizita alte țări Schengen pentru doar 90 de zile, ci au drept de ședere nelimitat pentru a se muta în restul zonei. Cu toate acestea, pe lângă beneficii, vor fi introduse și unele restricții pentru călătorii din și către Croația, celor care planifică o călătorie acolo fiindu-le recomandat să verifice datele înainte de voiaj.
SCHENGENVISA INFO (Belgia) – 12 ianuarie 2023
Traducerea: Cristina Zaharia