Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Guvernul de la Bucureşti a aprobat proiectul de lege care reglementează participarea României la garanţiile pentru asistenţa macrofinanciară excepţională acordată Ucrainei de UE, contribuţia ţării noastre la suma totală garantată fiind de 60.453.864 de euro. Proiectul de lege are la bază Decizia (UE) 2022/1628 a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 septembrie 2022 privind acordarea de asistenţă macrofinanciară excepţională Ucrainei şi consolidarea fondului comun de provizionare prin garanţii din partea statelor membre şi prin provizionare specifică pentru anumite datorii financiare legate de Ucraina.
Prin actul normativ se reglementează cadrul legal pentru a permite participarea României la garanţiile acordate de către statele membre pentru asistenţa macrofinanciară excepţională acordată Ucrainei de către UE, precum şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor, pentru semnarea Acordului de garantare dintre România şi Comisia Europeană. Acordul de garantare va fi semnat de partea română după aprobarea legii de către Parlament.
2) Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a clasat pe locul 6 în topul celor mai de încredere lideri străini în rândul ucrainenilor, cu 50,4% de opinii favorabile, potrivit datelor unui sondaj realizat de centrul de analize de la Kiev, New Europe Center, transmite Radio Chişinău. Pe locul întâi se situează preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, cu aproape 87% aprecieri favorabile, urmat de preşedintele american Joe Biden cu 79% şi de şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu 73%. Pe locul 4 se poziţionează noul premier britanic, Rishi Sunak, în care manifestă încredere 64% dintre ucraineni, iar pe 5 preşedintele Consiliului European Charles Michel, care a acumulat 51% din aprecierile favorabile.
La polul opus, majoritatea ucrainenilor nu au încredere pentru al doilea an consecutiv în preşedinţii rus şi belarus,Vladimir Putin, respectiv Aleksandr Lukaşenko, într-un procent de 97% şi respectiv 94% dintre intervievaţi. În topul neîncrederii se mai găsesc preşedintele Chinei, Xi Jinping (73%) şi prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban (69%).
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.