ΕFIMERIDA TON SYNTAKTON: NATO trimite radare zburătoare în România

 NATO a întreprins încă o acțiune de escaladare în războiul din Ucraina (Efimerida ton Syntakton este un ziar de stânga, apropiat de principalul partid de opoziție, Coaliția Stângii Radicale – SYRIZA n. trad.), anunțând desfășurarea de aeronave de supraveghere AWACS în România, începând cu 17 ianuarie. Scopul acestor radare zburătoare este de a sprijini prezența sporită a Alianței în regiune și de a „monitoriza activitatea militară rusă”.

„Avioanele noastre AWACS pot detecta aeronave de la o distanţă de sute de kilometri, fiind un instrument cheie al poziţiei de descurajare şi de apărare a NATO”, a declarat purtătorul de cuvânt al Alianței, Oana Lungescu, într-un comunicat. Ea a adăugat că aeronavele, asistate de avioane de realimentare, vor avea sediul la Otopeni, lângă București, România, și vor efectua operațiuni de monitorizare aeriană „exclusiv deasupra teritoriului Alianței”, a insistat ea. Misiunea este de așteptat să dureze mai multe săptămâni.

Primul zbor ar urma să aibă loc pe 17 ianuarie. Aeronava face parte din flota de 14 aeronave AWACS a NATO cu sediul în Geilenkirchen, Germania, iar 180 de militari NATO vor fi trimiși la Otopeni pentru întreținerea și protejarea aeronavelor.

Consolidarea forțelor Alianței

NATO a întărit apărarea flancului său estic cu unități echipate cu armament greu și susținute de tancuri, aeronave suplimentare de supraveghere și aprovizionare, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

Din februarie 2022, aeronavele AWAKS ale NATO efectuează patrulări regulate în estul Europei și în regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele de luptă rusești care zboară în apropierea granițelor țărilor Alianței.

Unul dintre cele opt grupuri multinaționale tactice pe care NATO le-a dislocat pe flancul său estic staționează în România. Aflat sub comandă franceză, grupul de luptă numără o mie de soldați, protejați de un sistem francez de apărare sol-aer cu rază medie de acțiune „MAMBA” și sprijiniți de treisprezece tancuri Leclerc.

https://www.efsyn.gr/kosmos/374402_iptamena-rantar-stelnei-nato-sti-roymania

Traducerea: Carolina Ciulu/cciulu/fmatei

ΕFIMERIDA TON SYNTAKTON (Grecia)