Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Crucea Roşie Română a trimis în regiunea Uzhhorod 3 tiruri cu 483 de pachete (kituri) de dormit în valoare de peste 300.000 de euro, pentru a duce noi ajutoare, solicitate de Crucea Roşie ucraineană pentru a face faţă crizei de energie electrică şi frigului. De la depozitul Crucii Roşii Ucrainene din Uzhhorod materialele umanitare vor fi distribuite în locurile cu cel mai mare deficit de electricitate, acolo unde oamenii suferă de frig. Un kit de dormit are o valoare de 208 euro şi conţine: un pat pliant, o saltea, o lenjerie de pat, o pernă, o pătură şi două prosoape. Achiziţia materialelor a fost posibilă prin donaţii şi din fonduri primite de Crucea Roşie Română în cadrul campaniei ”Umanitatea nu are graniţe”, desfăşurată de în 2022.
Tragicul conflict care afectează teritoriul ucrainean de aproape un an a făcut ca, începând din februarie 2022, Crucea Roşie Română să joace un rol important în numeroase misiuni umanitare: de la trimiterea periodică a convoaielor cu ajutoare umanitare, la asigurarea strictului necesar pentru refugiaţii ucraineni în România. În contextul frigului şi al crizei energetice, nu puteam să nu fim din nou prezenţi, răspunzând prompt la apelul organizaţiei noastre surori din Ucraina, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general. De la începutul conflictului, Crucea Roşie Română a trimis peste 150 de tiruri cu materiale umanitare în Ucraina, livrând peste 3300 tone de produse de strictă necesitate către populaţia afectată de război. Crucea Roşie Română a oferit sprijin continuu refugiaţilor din Ucraina, nu doar ajutându-i să înceapă o nouă etapă a vieţii lor în ţara noastră, dar şi prin materiale de strictă necesitate trimise în Ucraina. În perioada următoare, Crucea Roşie pregăteşte şi alte transporturi umanitare pentru Ucraina pentru a ajuta cât mai mulţi cetăţeni ucraineni.
2) Un centru educaţional pentru copii ucraineni a fost inaugurat pe 12 ianuarie la Cluj-Napoca (nord-vestul României). Acesta a fost înfiinţat de fundaţia World Vision România. Centrul este gândit în principal pentru sprijinirea copiilor ucraineni, prin crearea unui spaţiu unde cei mici îşi pot continua studiile sau pot participa la cursuri de limba engleză şi de limba română. Pentru o mai bună integrare în comunitatea locală, ei fac aceste activităţi alături de copii români, beneficiari de asemenea ai programelor World Vision România.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.