Curiozități și informații despre Veszprém
Veszprém este unul dintre cele mai vechi orașe din Ungaria, aproape la fel de vechi ca statul ungar și creștinismul însuși în țara central-europeană. Aici a fost fondată prima episcopie, la începutul secolului al XI-lea, şi tot aici a luat ființă cea dintâi unitate de învățământ superior. Potrivit documentelor antice, în secolul al XIII-lea Veszprém găzduia primul colegiu al țării, unde, pe lângă, Septem Artes Liberales (Cele 7 Arte Liberale) se preda și dreptul. Astăzi, orașul cu cei 60.000 de locuitori trăiește prin industrie și cultură. Datorită diversității muzicale din regiune, Veszprém a fost numit Orașul Muzicii UNESCO în 2019, iar în 2023, alături de Timișoara (România) și Elefsina (Grecia), Veszprém este Capitala Culturală a Europei.
Scurt istoric
Conform legendei locale, Veszprém a luat ființă pe șapte dealuri: Várhegy (Dealul Castelului), Benedek-hegy (Dealul Sf. Benedict), Jeruzsálem-hegy (Dealul Ierusalimului), Temetőhegy (Dealul cimitirului), Gulyadomb (Dealul Ciurdei), Kálvária-domb (Dealul Calvariei), și Cserhát. Numele provine de la cuvântul slav Bezprym, care inițial denomina persoane. Ján Kollár i-a derivat numele de la Ves Perunova – „Satul lui Perun” – și menționează și denumirea germană Weiss-Brunn – „fântâna albă”. Orașul a fost denumit fie după o căpetenie locală, fie după fiul prințesei Judith (sora mai mare a Sf. Ștefan de Ungaria), care s-a stabilit aici după ce soțul ei, Boleslav I al Poloniei, a expulzat-o împreună cu fiul ei.
Veszprém este un oraș din regiunea Transdanubia Centrală, reședința județului Veszprém și unul dintre cele 23 orașe cu statut special ale țării. Potrivit scrierilor lui Anonymus (nume sub care este cunoscut notarul lui Béla III, rege al Ungariei între 1 martie 1172 și 24 aprilie 1196), aici exista deja un castel la acea vreme (sec. al XII-lea), care era probabil o cetate francă din secolul al IX-lea, când ungurii au ocupat prima dată zona. Castelele din Veszprém, Esztergom și Székesfehérvár au fost cele mai vechi castele maghiare din piatră, construite în timpul domniei arhiducelui Géza, când castelele de pământ erau mult mai comune. Anonymus, cleric format în Franța ce iscodea istoria din cântec și din exploatarea imaginativă a toponimelor și a numelor de localități, este și autorul cronicii „Gesta Hungarorum”, scrisă pe la 1200 pe baza unor izvoare anterioare, care atestă prezența românilor în Transilvania în vremea invaziei și stabilirii ungurilor în Pannonia și a expansiunii lor în teritoriile învecinate; el menționează și existența unor formațiuni politice în spațiul românesc, ai unor conducători, Menumorut, Glad și Gelu, care au opus o rezistență puternică cuceririi ungare.
Orașul Veszprém a jucat un rol religios important în lupta pentru a face din creștinism religia oficială a Regatului Ungariei. István I a învins armatele păgâne ale principalului său adversar, Koppány, în apropierea orașului. În 1009, orașul a devenit primul scaun episcopal din Ungaria, iar în 1993 a devenit unul dintre scaunele arhiepiscopale. În plus, orașul a devenit reședința comitatului Veszprém cu același nume, care a fost unul dintre cele mai vechi județe stabilite ale Regatului Ungariei. Regele István I a dăruit orașul Veszprém și moșiile sale soției sale, regina Gizella, iar de atunci orașul a devenit proprietatea reginei maghiare de atunci. Timp de secole, reginele Regatului Ungariei au fost încoronate de episcopul de Veszprém. De aici provine și porecla orașului de „Oraș al reginelor”. În anul 1294, regina Fenenna a confirmat privilegiul că regina are dreptul de a colecta donațiile bisericilor din comitatul Veszprém.
Veszprém a avut prima unitate de învățământ superior din Regatul Ungariei, studenții însușindu-și aici cunoștințe temeinice în domeniul dreptului și al artei timp de câteva secole. În cele din urmă, colegiul a fost distrusa de un incendiu în 1276, când Péter Csák a invadat orașul și a desființat Episcopia Veszprém. Orașul a devenit din nou oraș universitar în secolul al XX-lea. După bătălia de la Mohács din 1526, orașul și-a schimbat continuu destinul între austrieci și otomani până în 1684. Turcii l-au prădat în 1552, deși nu au putut menține ocupația: regiunea de la nord de Lacul Balaton a rămas parte a Regatului Ungariei. Orașul a devenit mai târziu parte a Imperiului Habsburgic, iar după 1867, Monarhia Austro-Ungară. Cu puțin timp înainte de sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Veszprém a fost ocupat de trupele sovietice ale Frontului 3 ucrainean la 23 martie 1945, în timpul ofensivei de la Viena. Unitățile sovietice care înaintau spre vest cu o mare superioritate au purtat bătălii grele împotriva diviziilor SS Wiking și Hohenstaufen. Cartierul castelului a scăpat, din fericire, de pagubele cauzate de război. Pentru a atenua daunele aduse clădirilor rezidențiale cauzate de atacurile cu bombă asupra orașului, o parte semnificativă din clădirile castelului au fost folosite ca clădiri rezidențiale. Între 1945 și 1953, cu mare dăruire și atenție la detalii, orașul a fost reconstruit în toată splendoarea, aproape fidel originalului.
Programul și deschiderea oficială Veszprém – Capitală Europeană a Culturii 2023
Capitală Europeană a Culturii este un titlu onorific conferit de Parlamentul European unui oraș sau mai multora pentru un întreg an. Programul a luat naștere în 1985, atunci când Melina Mercouri, ministrul grec al culturii, și omologul său francez, Jack Lang, au avut ideea de a desemna anual un oraș simbol pentru a-i apropia pe europeni, atât prin evidențierea bogăției și diversității culturilor europene, cât și prin creșterea gradului de conștientizare a istoriei și a valorilor lor comune. Începând din 2007, programul a cuplat câte un oraș din țările Europei occidentale cu altul din țările central și est-europene.
La începutul lunii ianuarie Veszprém a preluat, alături de Timișoara (România) și Elefsina (Grecia), prestigiosul titlu de Capitală Europeană a Culturii în 2023. Acestea se alătură celor peste 60 de orașe selectate în anii precedenți, atât din întreaga UE, cât și din afara acesteia. Pe parcursul anului 2023, noile Capitale Europene ale Culturii vor celebra deținerea acestui titlu prin evenimente, expoziții și spectacole. Pentru a marca această ocazie, pe 9 ianuarie, vicepreședintele UE Margaritis Schinas a participat la un eveniment de predare a titlului la Muzeul Acropole din Atena (oraș care a deținut în anul 1985 primul titlu de Capitală Europeană Culturală), în cadrul căruia a citit o declarație scrisă de comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel. Evenimentul a constituit, de asemenea, o ocazie de a trece în revistă anul care a trecut și de a sărbători capitalele culturii din 2022, Esch-sur-Alzette (Luxemburg), Kaunas (Lituania) și Novi Sad (Serbia), potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. Prin titlul de Capitală Europeană a Culturii se demonstrează bogăția și diversitatea culturilor din Europa, se stimulează turismul durabil și se promovează dezvoltarea orașelor prin cultură. De asemenea, titlul are un impact social și economic pozitiv pe termen lung atât pentru orașe, cât și pentru regiunile învecinate. Pentru a fi selectate, orașele au trebuit să elaboreze un program cultural cu o puternică dimensiune europeană, care să promoveze implicarea activă a locuitorilor și a comunităților lor.
La selecția națională ungară, candidatura orașului Veszprém a avut doi adversari puternici: Györ și Debrecen. „A fost o luptă între David și Goliat. Eram cei mai mici, dar aveam cel mai mare entuziasm”, își amintesc organizatorii proiectului Veszprém Capitală Europeană a Culturii, în drumul spre victorie. Și a mai fost un argument: Veszprém a candidat împreună cu regiunea înconjurătoare Balaton. Orașul nu poate fi de altfel imaginat separat de țărmul nordic al lacului Balaton: „Locuitorii de aici au adesea o identitate dublă. Majoritatea petrec lunile de vară lângă lac, restul anului în oraș. Această apropiere este atât o binecuvântare, cât și un blestem, pentru că lacul atrage o mulțime de turiști pe care îi pierde orașul”, au adăugat organizatorii. Este, însă, o provocare interesantă pentru oraș și regiune să acționeze împreună: „Ne-a interesat modul în care Veszprém își poate regândi și reconstrui relațiile cu regiunea. Este o sarcină pentru următorii zece până la douăzeci de ani. Lacul Balaton, de exemplu, are o problemă ecologică – și această problemă nu poate fi rezolvată într-un an, dar în acest an plin de evenimente ne putem conștientiza vizitatorii despre această problemă”. Un obiectiv important al organizatorilor este de a lega mai bine comunitățile deja existente în oraș și regiune și de a construi punți. Un alt scop este stoparea plecării tinerilor și a studenților și atragerea oamenilor care pot aduce valoare zonei. Numeroasele evenimente culturale sunt menite să atragă atenția asupra problemelor existente și să ajute la efortul de face regiunea atractivă pe termen lung.
Inota, aflat la 26 de kilometri de Veszprém, va găzdui acţiuni din cadrul programului „Veszprém Capitala Europeană a Culturii”. Aici se află o fostă termocentrală pe bază de lignit, închisă după căderea comunismului. Coșurile părăsite urmează să devină scena unui festival de lumină și muzică electronică și experimentală. Daniel Besnyö, responsabil de proiect, declara: „Este cea mai mare relicvă industrială rămasă în Ungaria. Este important pentru noi să ajungem la locuitori, cărora le pasă de centrală pentru că aici au lucrat părinții sau bunicii lor. Oferim un exemplu despre cum poate fi locul readus la viață. Și vrem să repetăm programul în fiecare an.”
În curs de reabilitare este și orfelinatul situat la marginea de sud-vest a orașului Veszprém. Construit în 1903, acum stă gol iar anul viitor va fi dat în folosință ca centru de cultură și agrement. ActiCity oferă oportunități perfecte pentru grupurile care până acum au fost împrăștiate prin oraș: balet clasic, dansul popular, dansuri de salon, formele moderne de mișcare pot interacționa aici și se pot susține reciproc economic în acest spațiu comun. ActiCity – fostul orfelinat din Veszprém va deveni punct de întâlnire pentru dansatorii amatori şi profesionişti.
Și Casa Ruttner, construită la începutul secolului al XIX-lea, a fost salvată de la prăbușire în, literalmente, ultima secundă. Este un bun exemplu despre cum o zonă cândva periculoasă, folosită doar de oameni fără adăpost, este integrată în circuitul urban. Casa ar fi putut fi și un hotel de lux, dar autoritățile au avut o altă viziune: vor amenaja aici un hostel pentru excursiile școlare. Un lift urcă din curte la fosta închisoare a castelului, deasupra orașului.
În orașul vechi, restaurantul Papirkutya (Câinele de Hârtie) propune localnicilor „Nicio altă seară plictisitoare de marți”. Lipsea un loc în care gastronomia și vinurile din regiune să se combine cu evenimente interesante care să dureze până târziu în noapte. Nimic nu se întâmpla în centrul orașului, nimic să-i scoată din campus pe cei aproximativ 2.000 de studenți. Alături de „Câinele de Hârtie”, care găzduiește acum concerte în fiecare marți seara, alte numeroasele cafenele, baruri și puburi noi vor schimba lucrurile.
Vizitatorii sunt așteptați la aproximativ 3000 de evenimente. O aplicație este disponibilă pentru informații mai detaliate și orientare. Pe 21 ianuarie 2023, anul culturii se va deschide oficial cu un festival de stradă, urmat în februarie de Festivalul literaturii contemporane, în aprilie de unul de blues, iar în mai de unul dedicat dansului. Iunie va aduce pe ecrane filmul maghiar, pentru ca luna următoare să aibă ca punct central în calendar opera, urmată, în august, de un festival de muzică mondială. Jocurile de lumini și muzică electronică de la Inota sunt programate în septembrie, iar pentru noiembrie este în calendar un festival de jazz. Nu va avea loc un mare festival de final de an cultural, ci o petrecere care să cuprindă întregul oraș.
Anul Capitalei Culturii este finanțat de guvernul de la Budapesta cu 70 de miliarde de forinți (aproximativ 175 de milioane de euro). Aproximativ o treime din sumă este alocată programului și administrării, iar două treimi sunt investiții în infrastructură. Un concept bine gândit, organizatori entuziaști și fonduri suficiente – anul cultural 2023 pune orașul și regiunea înconjurătoare în centrul Europei – iar Veszprem pare să fie bine pregătit pentru acest rol.
Strălucește! – eveniment de deschidere
Veszprém și regiunea Bakony-Balaton se vor alătura aniversării a 200 de ani de la „nașterea” Imnului Național Maghiar și Zilei Culturii Maghiare cu o sărbătoare spectaculoasă și programe culturale adiacente pentru a începe anul de programare a Capitalei Culturale Europene, în perioada 21 – 22 ianuarie 2023. Muzică, dans, artă, delicatese gastronomice regionale îi așteaptă pe vizitatori timp de două zile și nu numai. Programele legate de deschiderea oficială a programului Capitală Europeană a Culturii încep cu câteva zile înainte de evenimentul grandios de deschidere, așa că merită să ajungeți mai devreme în regiune.
17 ianuarie
Expoziția permanentă renovată a Tegulárium-ului Casei Artelor din Veszprém se va deschide pe 17 ianuarie, la ora 17.00, în Palatul Dubniczay, iar de la ora 18.00, Balaton retro va fi centrul unei noi expoziții temporare, unde veți putea vedea obiecte din Balaton și hârtii vechi din anii 1930 până în anii 1980. În aceeași zi, Papírkutya din Veszprém găzduiește unul dintre cei mai dinamici artiști emergenți din Marea Britanie. De la ora 19:00, Sebastian Schub va pune muzica pe primul plan, aducând stilul său special care plutește între folk irlandez, soul american și blues.
18 ianuarie
Casa Artelor îi întâmpină pe iubitorii de artă cu o nouă deschidere a expoziției. De la ora 18:00 se deschide în Galeria Csikász expoziția artistului câștigător al Premiului Munkácsy Gyula Várnai. În aceeași zi, începând cu ora 16:30, puteți participa la o plimbare în Veszprém prin amabilitatea Tourinform, iar Universitatea din Pannon este deschisă toată ziua în holul clădirii B pentru cei care sunt pe cale să-și aleagă o carieră sau care doresc să se întoarcă la școală. Dacă ați ratat concertul lui Sebastien Schub cu o seară înainte, îl puteți „prinde” în această zi, dar și pe 19 ianuarie, de la ora 19:00, pentru că magicianul britanic al muzicii va mai susține două concerte pe scena Papírkutya.
19 ianuarie
O expoziție de grup se va deschide în Casa Artelor de la ora 18:00, cu artiști din domeniul sticlei autohtoni și internaționali.
20 ianuarie
De Ziua Colecționarilor de Artă, de la ora 16:00, Casa Artelor va găzdui din nou un vernisaj de expoziție. KULTUR.KONTAKT.KONKRET prezintă colecția Schroth, iar de la ora 18.00 se deschide o expoziție cu lucrările artistelor din Colecția Vass László. Arhiepiscopia Veszprém oferă o perspectivă asupra procesului de restaurare a clădirilor bisericii între orele 14:00 și 16:00. Cei interesați pot lua parte la plimbări ghidate, unde pot afla nu numai despre investiții, ci și multe fapte istorice interesante despre istoria orașului. Seara în Sală, începând cu ora 20:00, vă puteți relaxa la concertul de improvizație al lituanianului Daumantas Lukosiunas, care interpretează muzică de improvizație pe instrumente precum toba șamanului, gong-ul sau chitara bas.
21 IANUARIE – ZIUA DESCHIDERII
Pe 21 ianuarie, ziua oficială de deschidere a anului programului CEC, producții grandioase îi așteaptă pe toți cei care vizitează strada Kossuth din Veszprém și împrejurimile acesteia. Iubitorii de muzică populară și de dans popular îi așteaptă pe scena de pe Szent Imre tér, iar în piața din fața Hangvilla, pianiștii îi vor uimi pe fanii genului. În piața din fața Primăriei, accentul se pune pe cântec și voie bună: corurile din Veszprém și din regiune vor cânta pentru publicul prezent, dar și împreună cu el. La Papírkutya, pasionații de jazz, blues și soul impresionează publicul toată ziua, iar la Expresszó, petrecerea de familie începe la ora 10:00, cu o petrecere specială de muzică electronică deschisă tuturor vârstelor. În vitrina biroului CEC, talentații muzicieni ai producției Little Moon cântă de la 2 după-amiaza până noaptea târziu, iar în Teatrul Petőfi din Veszprém, pasionații de operetă, teatru și literatură pot urmări câte un spectacol pentru toate gusturile. În această zi, plimbările vor începe de la patru ore (10:00, 12:00, 14:00, 16:00), prin grija Arhiepiscopiei Veszprém, în cadrul cărora puteți obține o perspectivă asupra lucrărilor în desfășurare și, de asemenea, asupra istoriei orașului.
De la ora 20:00 la 21:00, se va desfășura The Shine! programul festiv de deschidere, în cadrul căruia vă puteți aștepta la producții spectaculoase. Pictură, muzică, dans, coregrafii speciale și elemente vizuale se împletesc pe străzile din centrul orașului Veszprém, în timp ce istoria orașului, diversitatea regiunii, valorile și toate celelalte surprize cu care se mândresc organizatorii, vor prinde viață. După producțiile de deschidere, rolul principal este jucat de divertismentul frenetic: DJ de muzică electronică precum Kruder & Dorfmeister va învârti platanele de la ora 9:00 la 01:00 noaptea, pe Óváros tér.
22 ianuarie – Ziua Culturii Maghiare
Pe 22 ianuarie va avea loc din nou o plimbare în Veszprém grație Tourinform, iar plimbările „arhiepiscopale” vor continua și ele, de patru ori (10:00, 12:00, 14:00, 16:00). Expozițiile Casei Artelor așteaptă vizitatorii toată ziua, de la 10.00 la 20.00. Cât despre expoziții, în această zi la Balatonfüred se deschide la ora 16:00, în Galeria Vaszary, o expoziție de amploare Imre Bak. Două spectacole îi așteaptă pe iubitorii de teatru la Hangvilla. Piesa lui János Háy En Vágyok (premiera originală) interpretată de Teatrul Castelul Pannon poate fi văzută în studioul de la etajul 3 de la ora 18:30, iar producția comună a Forte Társulat și a Orchestrei de cameră Mendelssohn poate fi văzută în teatru, de la ora 20:00. Teatrul Petőfi din Veszprém pregătește și în această zi două spectacole: pe lângă Sărbătoarea lui Adams și Evele, care începe la ora 17:00, organizatorii au pregătit și o recitare comună a Imnului Național, de la ora 18:00, cu ocazia a 200 de ani de la „nașterea” Imnului Național, în Grădina Teatrului luminată cu torțe, cu titlul Együtt saval Veszprém!, unde toți cei care vor să recite sunt bineveniți! De la ora 17:00, în sala Universității Pannon, puteți asculta spectacolul lui Ádám Bősze și Krisztián Nyáry, cu participarea Orchestrei Mendelssohn. Accentul este pus pe aniversarea a 200 de ani de la „instituirea” imnului național. În Papírkutya, puteți întâlni participanții la proiectul Interurban: puteți cunoaște orașul Kaunas, deținătorul titlului CEC 2022. Pe scenă se vor auzi de la ora 20.00 improvizațiile jucăușe ale cvintetului CinAmono din Kaunas.
Organizatorii programului CEC 2023 au un obiectiv comun: vor ca Veszprém să fie orașul în care proporțional cei mai mulți oameni cântă și dansează. Nu vor să măsoare asta, ci să o simtă! Pentru că, potrivit numeroaselor cercetări pe această temă, orașele în care oamenii se adună să cânte și să danseze sunt declarate mai fericite. Veszprém a câștigat titlul de Oraș al Muzicii UNESCO în 2019, iar de atunci, în fiecare zi, a făcut tot posibilul să fie demn de acest titlu și să rămână în tendințe. Veszprém este orașul natal al lui Lipót Auer (sau Leopold Auer, violonist, compozitor și dirijor care a trăit între anii 1845 – 1930) – și asta, pe lângă mândrie, este și o responsabilitate.
Tot organizatorii sunt cei care cred în construirea de jos în sus. Începând cu experiențe muzicale care îi atrag pe cei mai mici, pregătirea profesioniștilor, spații care inspiră orchestre de amatori, oportunități educaționale și sociale unice pentru tineri și bătrâni, începători și nou-veniți, prin umplerea tradițiilor corale cu o viață nouă, până la curiozități muzicale pentru publicul exigent și determinat din Veszprém, muzica de aici nu doar este pentru vizitatori, ci se întâmplă odată cu ei.
Concurs internațional pentru studenții de balet – pentru prima dată în Ungaria
Marele Premiu al Baletului Ungariei va avea loc pentru prima dată în 2023, în perioada 26 iunie – 1 iulie, cu scopul de a crea o tradiție, ca o competiție de dans clasic și contemporan pentru tineri, care să aducă permanent regiunea și orașul Veszprém în mijlocul dansului internațional. În cadrul evenimentului de 5 zile, maeștri de balet renumiți vor găzdui cursuri de master și ateliere pe lângă programul competiției, care se încheie cu o gală publică de amploare. Autoritatea competiției este asigurată de juriul internațional format din 8 persoane, concurenții de la categoriile profesioniști și amatori și din domeniul baletului clasic și modern putându-și compara aptitudinile în trei runde, pentru vârste cuprinse între 7 și 18 ani. Clubul Internațional de Balet este înființat pentru a oferi o bază pe termen lung pentru competiție, care asigură sustenabilitatea programului prin mobilizarea antreprenorilor și dansatorilor care susțin acest proiect. Nu este o coincidență faptul că primul Mare Premiu al Baletului din Ungaria vine la Veszprém. Școala de balet, care funcționează de aproape un deceniu și este condusă de maestrul Viktoria Podolskaya, a dat deja breslei mulți artiști celebri. Prin competiție și întâlniri profesionale speciale, studenții săi obțin o perspectivă asupra lumii baletului internațional și primesc inspirație și încurajare pentru munca pe care o depun. Implementat de: Fundația Opera de Stat Maghiară pentru Studenții de Balet
Serile Little Moon
Serile de compoziție Little Moon din Veszprém oferă o oportunitate de a prezenta artiști talentați, dar încă prea puțin cunoscuți, și servesc, de asemenea, drept punct de întâlnire pentru participanții la scena muzicală locală. Înseamnă un răsfăț muzical pentru public, un public atent la interpreți, încurajare și motivație pentru generațiile următoare. Scopul este acela de a crea un mediu în care muzicianul primește o atenție concentrată, iar cântecul este în centrul atenției. Serile sunt înregistrate cu sunet de calitate de studio și un videoclip, care le permite interpreților să se prezinte unui public mai larg. Înregistrările apar săptămânal pe canalul de YouTube al proiectului Little Moon. Echipa este formată din patru tineri entuziaști din Veszprém (Golarits Marci „Géem”, Andris Heilig, Juhász Zoli, Bence Tóth), care, în calitate de muzicieni în devenire, experimentează direct ceea ce are nevoie următoarea generație de muzicieni locali. Ca parte a proiectului, au existat deja șapte seri de concert în 2022 (cu o ediție specială de Crăciun în plus), la care au concertat un total de 16 interpreți. Unele dintre videoclipurile de la concerte pot fi văzute deja pe canalul de YouTube al lui Little Moon. În anul Veszprém-Balaton 2023 Capitală Europeană a Culturii vă puteți aștepta la mai multe concerte cu o atmosferă prietenoasă, precum și la videoclipuri profesionale chiar din concerte, însă membrii Little Moon se pregătesc și cu ateliere de compoziție, discuții și transmisiuni podcast.
Mini Carnegie Hall – De la mare la mic, de la mic la mare
Ce ar putea face organizatorii dacă cele mai mici talente muzicale ale lui Veszprém s-au plictisit de aceeași rutină gri a concertelor școlilor de muzică, sau dacă acea anumită adrenalină plină de creativitate nu mai vine…? Pot construi o sală de concerte, asemănătoare celor mai cunoscute! În format mini! Cu lumini orbitoare, perdele de catifea, tehnologie de ultimă oră, sclipici și multă culoare… pentru ca iluzia să fie convingătoare! Timp de 10 minute în fiecare seară, organizatorii vor să realizeze marele vis al oricărui doritor de învățare muzicală de pe planeta Pământ, aici, în mijlocul lumii, pe strada pietonală Veszprém! „Îmbrățișat de lumina reflectoarelor, poți călca pe scândurile care reprezintă lumea, în timp ce aplauzele urlă în cea mai faimoasă sală de concerte din lume, deasupra intrării căreia se află un banner uriaș care strigă un nume, Numele tău” – acesta este mesajul pe care au ținut morțiș să-l transmită organizatorii tuturor participanților. Dincolo de vise, acest proiect este despre educația muzicală, tratată ca o sarcină prioritară, nu doar în perioada deținerii titlului de Capitală Europeană a Culturii, ci și ca deținător al titlului UNESCO de Orașul Muzicii. Din același punct de vedere, un jucător important în această serie de concerte pe tot parcursul anului este omul în drum spre casă de la serviciu, turistul, privitorul, străinul care de obicei nu participă la programe similare, dar și vedetele (copiii), luminile, mulțimea și muzica. Implementat de: VEB2023. Perioadă de desfășurare: De la deschidere până la Advent. Spațiu: Veszprém, strada Kossuth. Parteneri: Antal Csermák Music School
Soul Serenade (24 – 26 ianuarie)
Venită din București, trupa Soul Serenade va concerta trei seri consecutiv la Papírkutya. Membrii formației de jazz și blues acustic sunt fani pasionați ai lumii sonore bogate, iar scopul lor este de a facilita comunicarea muzicală cu publicul. Formația de jazz și blues acustic din București a cântat deja în multe cluburi și festivaluri din Europa și Statele Unite. În 2013, Soul Serenade a câștigat locul doi la European Blues Challenge din Toulouse, Franța, iar la festivalul Blues Sur Seine au cântat ca „trupă de suport” pentru câștigătorii premiilor Grammy Layla Mcalla și Rhiannon Giddens. În 2020, au cântat la Festivalul Red Hot String din New York, iar în 2021, au cântat în deschiderea concertului lui Beth Hart la Open Air Blues Fest de la Brezoi (România). Scopul muzicienilor de la Soul Serenade este de a facilita comunicarea muzicală și contactul reciproc cu publicul. Prin implicarea instrumentelor acustice, ei realizează lumea bogată a sunetului de care sunt pasionați fanii.
Nicio zi de marți plictisitoare
Veszprém a fost întotdeauna renumit pentru marile sale festivaluri, când orașul se umple de forfotă zile întregi. Dar organizatorii recunosc că, în viața de zi cu zi, au avut mult mai puține întâlniri artistice. Până acum! Găsind parteneri în instituțiile locale, tineri întreprinzători și comunități civile, au creat oportunități pentru orașele mari, adaptându-se în mod natural la agitația culturală din Veszprém, păstrând și întărind spiritul locului, proiectând, transformând și asumându-și împreună spațiile publice vechi și noi. Se deschid noi locuri și spații, care nu țin doar de consum – ci de experiențe sociale reale, care creează oportunități, condiții și modele pentru oricare dintre vizitatori. Instituții care uneori păreau îndepărtate până acum își deschid larg porțile și, conform intențiilor organizatorilor, vor deveni jucători decisivi în viața orașului dincolo de ocaziile oficiale. Noi oportunități de transfer de cunoștințe și schimb de experiență se deschid în spațiile comunitare, unde tinerii și adulții își îmbogățesc experiențele jucând și învățând, fie că este vorba de actorie, instrumente muzicale, abilități digitale sau arte media. Rescrierea și îmbunătățirea vieții de zi cu zi în Veszprém este intenția nedezvăluită a organizatorilor care speră că tot mai mulți oameni vor alege Veszprém ca loc de reședință și că mult mai mulți tineri vor rămâne sau se vor întoarce aici. Pentru că orașul, unde e bine să fii într-o seară de marți, are, de fapt, experiențe pentru fiecare zi!
Regiunea Bakony-Balaton
Regiunea Bakony-Balaton: neobișnuită densitate de lucruri bune și neașteptate. Peisajul în continuă mișcare, în care povești, destine, valori ascunse și comori culturale îi așteaptă pe vizitatori la fiecare pas. Prin alăturarea acestui program, nu numai locațiile binecunoscute, ci și satele mai liniștite vor vorbi – punând tradițiile lor de conservare și aspirațiile de conturare a viitorului într-o perspectivă nouă și incitantă. Malul Balaton, în afara sezonului turistic principal, ca loc de întâlnire și hinterland (termen antropo-geografic) ascuns al artelor contemporane – apelează la vizitatori, iar așezările din Bakony se apropie de ei prin eliberarea energiilor creatoare ale comunităților locale. Rețelele și colaborările regionale bazate pe comunități de interese și valori autentice și recunoscute, construite din toate acestea, vor deveni și mai mult proprietatea oamenilor care locuiesc aici, arătând particularitatea și unicitatea unei culturi de calitate și pline de viață. Literatură care acționează ca un exercițiu de empatie, eliberare de muzică serioasă, arte vizuale care respectă tradiția, design contemporan, gastronomie aventuroasă, memorie culturală care modelează prezentul, folosirea inteligentă a peisajului – și am putea enumera multe cuvinte la modă -, sunt toate teme și formate care ajută în 2023 dimensiunile necunoscute anterior ale unei identități unice Bakony-Balaton din regiune, care se vor deschide în 2023.
„Bunăstarea” lacului Balaton reprezintă o chestiune importantă pentru toți locuitori. Sunt puțini oameni care nu sunt atașați emoțional de acest fenomen natural-social unic, de peisaj și cultură în multe privințe. Cel mai mare lac din Europa Centrală este fără îndoială una dintre cele mai importante regiuni ale Ungariei, a cărei realitate este modelată de nenumărați factori, care se află la intersecția nenumăratelor interese. În programul CEC 2023, în raport cu Lacul Balaton și bazinul său de captare, organizatorii se ocupă de sistemul extrem de complicat și fragil pe care îl reprezintă lacul și ecosistemul din jur. Proiectele care „tematizează” efectele locale ale schimbărilor climatice, schimbările în utilizarea terenurilor, moștenirea peisagistică unică a dealurilor-martori sau chiar rănile peisajului cauzate de minerit, toate îi invită pe vizitatori să dialogheze și să gândească împreună. Organizatorii doresc să conștientizeze propriile lor comunități că sănătatea economiei și societății din regiune depinde de sănătatea sistemului ecologic și să ofere oportunități și cunoștințe pentru ca utilizatorii peisajului să devină „gardieni” responsabili ai peisajului. Nu întâmplător artiștilor le place să se inspire din Lacul Balaton, din îmbrățișarea munților sau din pădurile Bakony. Peisajul și mediul construit, cultura, tradițiile și moștenirea bogată care se regăsesc aici nu numai că întăresc identitatea locală, dar pot și arăta acele povești și valori la o scară mai largă prin comunități creative și prin artă, care au modelat orașul și regiunea în secolele trecute și îl modelează și acum.
Expoziție neobișnuită în aer liber în orașul universitar
Toată lumea își amintește panourile vechi de pe străzile și parcurile orașului – astăzi majoritatea sunt nefolosite sau au dispărut deja. În 2023, aceste semne vor fi transformate într-o expoziție în aer liber care se reînnoiește în fiecare sezon. Sezonul expozițional neobișnuit începe cu prezentarea perioadei abstracte a lui Tibor Kádár și, în același timp, a întregii sale călătorii de viață – implicând în pregătire liceeni din regiune, care pot cunoaște opera și tehnicile pictorului în cadrul unui concurs de desen. Implementat de: Asociația Pro Bono. Data: continuu pe parcursul anului 2023
De la Roata care se învârte la Taverna de basme!
Comoara populară s-a format de-a lungul secolelor, pe baza estimărilor etnografilor, existând aproximativ douăzeci de mii de basme populare și versiunile lor în zona de limbă maghiară. La început, a fost un mijloc de divertisment pentru adulți, dar prin învățăturile lor morale și filosofice, au servit întotdeauna drept ghid în modelarea rolului în comunitate. Până în 2023, au fost construite mai multe programe care vor muta toate grupele de vârstă, unde se vor experimenta direct poveștile scrise dar și cele spuse prin viu grai – și cum toate acestea devin o experiență comunitară care își va găsi locul în lumea noastră de astăzi.
Zilele Poveștilor Hetmérföldes sunt destinate elevilor de liceu și din scolile elementare din Veszprém în timpul anului școlar, Curtea de Basme Búzaszem amenajată în curtea Fenyves Malom în luna mai și cortul de povestiri Krajcáros Tales de pe Óváros Piaco atragând, însă, întreaga familie. În cadrul Pannon Storytelling Circle, va fi oferit spațiu comunităților auto-organizate de adulți laici și povestitori interesați de practica povestirii în direct, pentru a-și extinde cunoștințele și instrumentele de povestire deja dobândite, pentru a-și perfecționa stilul de performanță și pentru a construi relații profesionale. La începutul lunii iunie vor veni povestitori din toată Europa. În cadrul Conferinței Internaționale de Povestire „De la Roată la Taverna de Basme”, în domeniul larg al povestirii, se vor concentra în primul rând pe prezentarea liniei de povestire tradițională maghiară și pe analiza posibilităților de aplicare a acesteia. Și, bineînțeles, nu va fi ratată oportunitatea ca cel mai bun din Europa să fie în oraș: invitații vor prezenta poveștile propriilor popoare în cadrul unui festival internațional de povestiri, iar spectacolele și întâlnirile în limba engleză vor alterna pe străzi, în pub-uri și în timpul „tururilor” comune de basme, legende, povești mitice și povești populare legate de istoria Veszprém. Realizat de: Asociația Culturală Čůrdöngölő. Data: continuu în 2023, programe speciale (conferință și festival) in iunie 2023. Parteneri: școlile secundare Veszprém, Universitatea Pannon, Federația pentru Povestirea Europeană (FEST)
Galeria Kádár Studio – Cooperare ofertantă
Vechiul atelier al pictorului Tibor Kádár, care a murit în 2021, este situat la capătul văii Betekints, lângă Grădina Zoologică. Văduva sa îl va deschide pentru comunitatea de artiști din Veszprém în 2023, creând un nou loc de întâlnire – oaspeții care intră în Galeria Kádár Studio pot urmări viața lui Tibor Kádár prin picturile sale. Vor fi create expoziții, un studio deschis, schimburi artistice, un loc de întâlnire a maeștrilor legați de Veszprém și a tinerilor artiști plastici contemporani. Valea Betekints este un loc cu o atmosferă specială în Veszprém, în legătură cu care fiecare locuitor din Veszprém are amintiri și experiențe. Intenția nedezvăluită a comunității care are grijă de moștenirea pictorului este ca Kuckó să devină în cele din urmă un loc pentru adunări legate de vale. Implementat de: Fundația Academia Humana pentru îngrijirea moștenirii artistului Nándor Wágner. Data: continuu pe parcursul anului 2023.
O selecție de lucrări ale artistelor feminine din colecția László Vass
Colecționarul de artă László Vass, cetățean de onoare al orașului Veszprém, este de mult cunoscut iubitorilor de cultură; colecția sa de artă contemporană de renume internațional a îmbogățit viața culturală din Veszprém de două decenii. De data aceasta, accentul se pune pe femeile creatoare ale colecției, cărora le puteți cunoaște munca în cea mai recentă expoziție temporară. Pasiunea lui László Vass pentru colecții datează din anii ’70. Mai târziu, după ce și-a dat seama de importanța intelectuală și socială a colecționării, a vizitat constant galerii și studiouri, a participat la târguri internaționale și a încercat să mențină relații personale cu cât mai mulți artiști și să învețe despre filosofiile lor creative. Din această construcție conștientă a fost creată o colecție semnificativă nu numai la nivel intern, ci și la nivel internațional, care este găzduită de Galeria Modernă din Veszprém. Colecția curată și uniformă include picturi, sculpturi și lucrări din hârtie cu forme geometrice. Cea mai recentă expoziție a Galeriei Moderne – Colecția Vass László – cu peste cincizeci de lucrări din colecția Vass, care se concentrează pe figurile feminine de top ale artei secolelor XX și XXI – aduce colecția într-o atenție și mai clară dintr-o nouă perspectivă. Din punct de vedere istoric, expoziția Structural Harmonies începe cu lucrările artiștilor care urmează tradițiile Bauhaus și arta concretă, trece la reprezentanți ai mișcărilor europene și americane (cum ar fi pictura monocromă sau minimalismul), apoi extinde orizontul către artiștii tinerei generații. Organizată pe secțiuni tematice, expoziția prezintă aceste tendințe în constelații surprinzătoare, juxtapunându-le cu perspectivele globale ale artei contemporane. Nu doar că enumeră cele mai importante tendințe și creatori de artă concretă, Op art și minimalism, dar oferă spectatorului și posibilitatea de a descoperi diversitatea și complexitatea tendințelor „geometrice” cu diverse angajamente. Curator: Fruzsina Kıgyós. Durata: 21 ianuarie – 28 mai 2023. Spațiu: Casa Artelor Veszprém – Galeria Modernă – Colecția László Vass
Autor: Alina Andrei, RADOR
https://veszprembalaton2023.hu/
https://www.dw.com/ro/veszprem-2023-farmecul-provinciei-de-pe-malul-balatonului/a-64245262
https://culture.ec.europa.eu/news/three-new-capitals-of-culture-for-2023