Subiectul aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație a fost intens dezbătut la Strasbourg, în plenul Parlamentului European. Eurodeputații români au cerut din nou ca tema Schengen să figureze pe agenda președinției suedeze a Consiliului în următoarele şase luni.
Pe de altă parte, discuțiile de ieri au vizat ajutorul financiar și umanitar pe care Uniunea Europeană va continua să îl ofere Ucrainei.
Reporter: Alina Stănuță – „Vom continua să rămânem alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie” – spune, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Ursula von der Leyen: Uniunea Europeană tocmai ce a trimis prima tranșă de 3 miliarde de euro din pachetul de 18 miliarde pentru Ucraina pentru 2023 și vom continua să rămânem alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie. De asemenea, am arătat că suntem puternici și hotărâți în dorința noastră de a înlocui dependența de combustibilii fosili din Rusia și de a reduce prețurile.
Reporter: Pe de altă parte, în cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European, vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, a arătat că locul României și al Bulgariei este în Spațiul Schengen, pentru că îndeplinesc toate condițiile necesare.
Maroš Šefčovič: Vă asigur din partea Comisiei că avem disponibilitate din partea președinției suedeze să punem această problemă pe agenda următoarei ședințe a Consiliului Justiție şi Afaceri Interne, pentru că locul României și Bulgariei este în Schengen, ele îndeplinesc toate condițiile necesare.
Reporter: Europarlamentarul PSD Dan Nica a reluat apelul pentru sprijinirea aderării României la Spațiul Schengen.
Dan Nica: Domnule președinte, am un mare regret: că în acest consiliu România nu a fost primită în Schengen. Şi acest regret este pentru 20 de milioane de români, este pentru o țară care este profund europeană și pentru că o singură țară, Austria, a putut să pună un veto care este împotriva regulilor europene, împotriva reglementărilor europene și în pofida unor evidențe. Comisia Europeană și toată lumea au spus că România și-a făcut temele. Reparaţi această nedreptate! Pierderile economice sunt uriașe, sunt cozi de zeci de kilometri la tirurile care transportă marfa, zile și săptămâni care sunt pierdute și nu merită România și nici românii acest tratament.
Reporter: Și europarlamentarul Maria Grapini a subliniat din nou necesitatea aderării României la Spațiul Schengen./cvanatoru
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 19 ianuarie