BNR îi îndeamnă pe români la prudenţă privind creditele imobiliare

„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Banca Națională le transmite românilor care vor să facă credite imobiliare, anul acesta, că ar fi mai bine să aştepte. Există riscul să nu mai poată face faţă ratelor, pentru că inflaţia foarte mare poate să aducă dezechilibre serioase, spun experţii BNR, care îndeamnă la prudenţă. Riscul de nerambursare a creditelor este unul dintre cele menţionate de BNR în raportul privind stabilitatea financiară prezentat ieri. Iulian Olescu explică:
Reporter: Experții BNR enumeră printre riscurile sistemice la adresa stabilității financiare, este adevărat, un nivel moderat, posibila creștere, din nou, a fenomenului de nerambursare a creditelor, având în vedere contextul economic dificil pe care îl traversăm. Specialiștii Băncii Centrale îi îndeamnă pe români la prudență atunci când vine vorba de a lua împrumuturi în actuala conjunctură.
Eugen Rădulescu, directorul Direcției de Stabilitate Financiară din BNR: Situația este complicată. Avem o rată a inflației destul de ridicată, nu cea mai ridicată din Europa, dar rămâne o rată cu două cifre. Probabil că anul acesta nu vom reuși să-l scădem, decât spre sfârșitul anului, sub două cifre. O casă este un lucru greu. Există analiști, în momentul de față, care îi invită pe oameni să își privească foarte atent bilanțul veniturilor proprii, în sensul ca rata de credit să nu depășească vreodată jumătate din veniturile pe care le au; pentru că, dacă ajung să plătească mai mult decât jumătate din venituri pentru credit, există riscul să nu facă față plăților până la sfârșitul perioadei.
Reporter: Eugen Rădulescu este de părere că soluțiile impuse prin lege de rezolvare a problemelor românilor cu rate nu sunt cele mai eficiente, așa cum s-a demonstrat de-a lungul timpului, și îndeamnă la negociere directă cu băncile, pentru identificarea unor variante acceptabile valabile pentru fiecare caz în parte. Raportul BNR vorbește și despre un risc sistemic ridicat la adresa stabilității financiare legat de întârzierea reformelor și a absorbției fondurilor europene. Realizator: În același timp, BNR insistă că nu și-a neglijat responsabilitatea de menținere a stabilității prețurilor. Guvernatorul Mugur Isărescu a argumentat spunând că România se situează în prezent pe locul opt în Uniunea Europeană în privința nivelului inflației, după ce, la un moment dat, înregistra cea mai mare inflație din blocul comunitar./lcoman/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (20 ianuarie)