Noi măsuri anti-maghiare, în Ucraina

Steagurile maghiare au fost îndepărtate din instituţiile publice, iar mulţi profesori au fost concediaţi în Transcarpatia.
Referindu-se la un decret emis recent, poliția ucraineană a scos steagurile maghiare din instituțiile publice. Directorul Școlii Gimnaziale „Ferenc Rákóczi al II-lea” din Mukachevo a fost concediat, fără niciun motiv, de pe o zi pe alta, a informat ziarul ungar Index, citat de portalul hirado.hu.
Steagurile maghiare au fost scoase din instituţiile maghiare în mai multe sate locuite de maghiari și în orașul Mukachevo din Transcarpatia. Au fost şi localităţi unde a intervenit chiar poliţia în această acţiune. Potrivit presei locale, directorii instituţiilor de învăţământ din Fornoş şi Derţen au primit dispoziţii de la superiorii lor din Mukachevo pentru a îndepărta drapelul naţional maghiar din instuituţiile publice, şi au precizat că, conform unui decret, pe insituţii poate fi arborat doar steagul ucrainean. Potrivit localnicilor, poliţia verifică permanent dacă simbolurile maghiare au fost îndepărtate, iar în cazurile în care draperurile nu au fost îndepărate de bună voie, autorităţiile au scos aceste streaguri în timpul nopţii.
Potrivit celor din Transcarpatia, Consiliul Regional din Mukachevo nu a adoptat un astfel de decret, iar dacă este vorba despre un document existent, acesta poate fi doar la nivel local, însă este contrar cu legislația ucraineană.
Legile Ucrainei nu au interzis nici până acum folosirea simbolurilor minorităţilor naţionale, mai ales având în vedere că în așezările din Transcarpatia locuite de maghiari nu steagul oficial al statului ungar, ci tricolorul național maghiar, în culorile roș-alb-verde, au fost arborate în ultimii 33 de ani, care până acum nu au deranjat oamenii care locuiesc aici și nu au încălcat nici legile în vigoare, ele simbolizând conviețuirea pașnică lângă drapelul de stat ucrainean, a subliniat ziarul ungar.
Între timp în microregiunea Mukachevo directorii din mai multe instituţii maghiare – apropiate Asociaţiei Culturale Maghiare din Transcarpatia (KMKSZ) – au fost demişi. Organizaţia de bază a KMKSZ din Mukachevo a publicat o declaraţie în urma demiterii fără niciun motiv al directorului Şcolii Gimnaziale „Ferenc Rákóczi al II-lea”. Potrivit declaraţiei, „KMKSZ consideră că în actuala situaţie concedierea directorului nu servește bunei funcționări a școlii maghiare și conviețuirii pașnice între naționalități, de aceea solicită revizuirea imediată a deciziei”.
https://hirado.hu/ (20 ianuarie)