Franța și Germania se vor întâlni, duminică, pentru o zi de discuții, în încercarea de a remedia o alianță tensionată – printre altele – de invazia rusă în Ucraina.
Toţi membrii guvernului Germaniei se află la Paris, pentru o reuniune privind securitatea, energia și alte provocări cu care se confruntă Europa, în efortul de a depăși disensiunile, în timp ce aproximativ 300 de parlamentari se reunesc la prestigioasa Universitate Sorbona.
Ziua coincide cu cea de-a 60-a aniversare a unui tratat semnat între cele două state – inamici istorici – ce stă la baza Uniunii Europene. Președintele francez, Emmanuel Macron și cancelarul german, Olaf Scholz, vor prezida două runde de discuții la Palatul Elysee. Prima se va concentra asupra politicii energetice și economice, urmate de apărare.
Potrivit oficialilor, se va elabora un plan de răspuns european la subvențiile acordate de SUA producătorilor de mașini electrice și altor afaceri ecologice, în cadrul legislaţiei Inflation Reduction Act, iniţiate de preşedintele Joe Biden.
Un posibil război comercial între SUA și UE se profilează de câteva luni, Bruxelles-ul afirmând că asistența de 356 de miliarde de euro pentru industria americană promisă de Washington este protecționistă și discriminatorie. Franța vrea ca Europa să contracareze ceea ce consideră un demers injust din partea SUA. Parisul face eforturi ca UE să relaxeze regulile privind subvențiile de stat, pentru a accelera alocarea acestora, a simplifica sprijinul blocului comunitar pentru investiții și a crea un fond suveran al UE stimularea industriilor verzi. Berlinul avertizează, însă, împotriva protecționismului.
Cele două ţări europene vecine urmează să discute şi despre ajutorul militar acordat Ucrainei, potrivit unor oficiali francezi și germani, care nu au fost autorizați să fie numiți public. Ambele au oferit un sprijin semnificativ, dar Kievul cere acum tancuri și arme mai puternice, pe măsură ce Rusia își intensifică ofensiva. Diferențele de strategie au fost scoase la iveală de război, Berlinul fiind în prezent atacat pentru că a refuzat să ofere Ucrainei tancurile de luptă Leopard 2.
Reuniunea de duminică este prima şedinţă comună a celor două guverne, în format fizic, după 2019. Inițial, a fost programată pentru octombrie 2022, dar a fost amânată în mod repetat. Oficialii marchează cea de-a 60-a aniversare a Tratatului de la Élysée, semnat de președintele francez și lider al rezistenței anti-naziste în timp de război Charles de Gaulle și cancelarul Germaniei de Vest, Konrad Adenauer, la 22 ianuarie 1963./mbrotacel/cpodea
www.euronews.com – 22 ianuarie