Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Anul 2022 a adus la Constanţa, sud-estul României, din cauza războiului ruso-ucrainean, un mare număr de refugiaţi pentru care s-a luat hotărârea la nivel european să se acorde protecţie temporară. Şeful Serviciului Imigrări Constanţa, comisar-şef Mircea Labeş, a declarat că la nivelul judeţului Constanţa este vorba de peste 13.000 de cetăţeni ucraineni înregistraţi. Au posibilitatea ca la momentul actual să se înregistreze şi în alte structuri teritoriale ale noastre, în contextul în care noi asigurăm inclusiv transportul către centrele de azil din Galaţi (est), respectiv Giurgiu (sud), şi edocumente emise de structura noastre. Vorbim de peste 10.000 de documente de protecţie temporară emise pentru refugiaţii din Ucraina, a declarat sursa citată.
Pe de altă parte, Servicul Imigrări efectuează controale împreună cu inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de muncă (ITM) la societăţile comerciale care angajează străini. Cetăţenii din Ucraina au dreptul de a lucra în România fără a obţine alte avize de muncă. Pur şi simplu se pot angaja ca orice cetăţean român, deci nu ei sunt obiectul controalelor noastre făcute împreună cu ITM, a declarat Şeful Serviciului Imigrări.
2) Galeria Zamca, din Suceava, nordul României, este un proiect al Asociaţiei Institutul Bucovina, aflat sub coordonarea cunoscutului caricaturist român Mihai Pânzaru-PIM. Începând din primăvara anului trecut, activitatea de formare desfăşurată în cadrul Asociaţiei se axează şi pe incluziunea socială prin artă a copiilor refugiaţi din Ucraina, astfel că, prin intermediul Centrului de Urgenţe Sociale Suceava şi al Clever Children Suceava, locaţie tip afterschool, aceştia participă săptămânal la ore de desen grafic.
Peste 80 din lucrările tinerelor talente au fost expuse în toamna anului 2022 la Colegiul de Artă ‘Ciprian Porumbescu’ Suceava, una dintre locaţiile de desfăşurare a festivalului de film Ucraina-România ‘ROUA Film Fest’.
De la deschidere, în februarie 2021, Galeria Zamca a orgnaizat 16 expoziţii care vizează promovarea culturii şi a artiştilor plastici din judeţul Suceava, în vederea unei mai bune cunoaşteri a activităţii acestora.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.