O lume sub tensiune – aceasta este imaginea oferită de presa internațională, asemenea tensiuni semnlându-se, sub diverse forme, în mai multe regiuni de pe glob.
Dar, după cum, din nefericire, ne-am obișnuit deja de aproape un an de zile, să începem cu războiul dintre Rusia și Ucraina, din imediata noastră vecinătate. Îndelung disputatele tancuri Leopard 2, de proveniență germană, continuă să se afle în dispută, deși Grmania pare să-și fi schimbat poziția întrucâtva. Ziarul american The New York Times titrează: „Polonia intervine într-un moment când presiunile asupra Germaniei sporesc pentru a o convinge să livreze Ucrainei tancuri Leopard”. O detensionare a situației se întrevede deja, înctrucât, potrivit aceluiași ziar, „ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a dat de înțeles că Berlinul ar fi dispus să permită măcar aliaților să trimită asemenea tancuri în Ucraina”. “Germania nu se va opune dacă Polonia a hotărât trimiterea lor”, ar fi declarat ea, adăugând însă că “Varșovia încă nu a cerut o astfel de autorizație”. Cotidianul polonez Gazeta wyborcza se arată însă optimist, drept care titrează: “Există o șansă pentru ca tancurile Leopard 2 să ajungă în Ucraina”. Iar în ziarul german Frankfurter Allgemeine, ministrul german de externe pare să ofere și o motivație, afirmând: “Trebuie să ne răpunem teama de a învinge Rusia”.
Deși aparent în afara unui context legat de conflictul din Ucraina, trebuie spus că, între Rusia și mai multe țări europene, și nu numai, situația rămâne tensionată. De exemplu, “Estonia și Rusia și-au expulzat reciproc ambasadorii”, după cum aflăm din ziarul francez Le Figaro. Același ziar afirmă că “Moscova a condamnat o așa-zisă rusofobie a Tallinnului, drept care diplomatul estonian va trebui să părăsească Rusia până pe data de 7 februarie. În consecință, și Estonia a expulzat ambasadorul rus”, notează același e Figaro.
Demersurile Rusiei prin diverse zone de pe glob par să îngrijoreze și Japonia. Cotidianul Asahi Shinbun titrează că “un vas de război rusesc, având la bord rachete supersonice, va participa la o serie de manevre împreună cu China și cu Africa de Sud”. Ziarul subliniază că ar fi vorba despre “o doua serie de manevre la care participă cele trei țări”.
De cealaltă parte a baricadei, presa rusă oferă cu totul alte impresii. Iată, de exemplu, titlul unui articol din ziazul Pravda: “Acțiunile Estoniei pun la grea încercare răbdarea Rusiei”, estimează cotidianul moscovit. “Cu acordul UE, Estonia și Finlanda se pot înțelege să complice activitatea flotei noastre baltice, atrăgând riposta Federației Ruse”. “Ce revelații uimitoare despre campionii dreptului internațional apar în fiecare zi!”, exclamă faimoasa purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de cotidianul Izvestia. Potrivit afirmațiilor sale, “fostul ministru polonez de externe, Radoslav Sikorski, ar fi declarat că, la începutul operațiunii speciale a Rusiei, Varșovia s-a gândit să ia în considerare împărțirea Ucrainei”. Iar ziarul Nezavisimaia gazeta titrează acuzator: “Americanii vor să elimine Rusia și Qatarul de pe piața gazelor”.
În sfârșit, la marginea Europei, dar deloc marginalizată, Turcia atrage și ea atenția. Un eveniment recent a făcut ca Turcia să ajungă din nou pe prima pagină a ziarelor străine. Citat de ziarul rusesc Kommersant, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, ar fi spus că “oficialii suedezi nu ar mai trebui să se aștepte ca Ankara să aprobe aderarea Suediei la NATO”. “Suedia nu se poate aștepta la sprijinul nostru”, ar fi declarat președintele turc, citat și de cotidianul suedez Dagens Nyheter. Același ziar menționează că declarația s-ar datora faptului că, “la sfârșitul săptămânii trecute, o serie de manifestanți au ars Coranul în stradă”. Potrivit publicației turce Hurriyet, ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, ar fi declarat: “Nu putem să păstrăm tăcerea în privința protestelor anti-Islam și antiturcești de la Stockholm”. Iar din Franța, ziarul Le Monde comentează: “Coranul ars în fața ambasadei Turciei din Stockholm, drapelul Suediei incendiat în fața consulatului suedez din Istanbul, o serie de vizite anulate… după mai bine de opt luni, vremea diplomației pare să fi trecut”.
Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR