Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului (I.N.S.T.) al Academiei Române aduce un omagiu memoriei victimelor Holocaustului, în cadrul Zilei Internaționale a Comemorării Victimelor Holocaustului (27 ianuarie). Această zi a fost aleasă de Adunarea Generală a Națiunilor Unite pentru a marca eliberarea lagărului nazist de concentrare și exterminare de la AuschwitzBirkenau în 1945.
Lagărul nazist de la Auschwitz-Birkenau este doar unul dintre numeroasele locuri ale morții, construite de industria terorii pentru realizarea „Soluției finale”, adică a exterminării evreilor pentru că erau considerați o „rasă inferioară”.
I.N.S.T. salută alegerea de către Organizația Națiunilor Unite pentru acest an a temei „Acasă și apartenență” („Home and Belonging”), care „evidențiază nevoile umane multidimensionale ale victimelor crimelor, atrocităților și pericolele discursului instigator la ură, antisemitismului, denaturarea și negarea Holocaustului”.
Holocaustul reprezintă consecința directă a unei ideologii rasiale, în numele căreia a fost creată o antiumană „industrie a morții”. I.N.S.T. consideră cultivarea memoriei Holocaustului ca o parte fundamentală a activității de promovare și apărare a valorilor democratice. Combaterea antisemitismului, prin intermediul studiilor istorice și al evenimentelor științifice menite a scoate la lumină adevărul istoric, este un obiectiv asumat de Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului.
RADDOR – 27 ianuarie