Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Peste 3 milioane de ucraineni au intrat de la debutul conflictului şi în România, unde, însă, nu au rămas într-un număr foarte mare. Fundaţia Progres derulează la Sighetu Marmaţiei, nordul României, un proiect internaţional menit să ofere sprijin psihologic de specialitate reprezentanţilor societăţii civile şi instituţiilor care se află în prima linie a ajutorului umanitar acordat refugiaţilor în contextul agresiunii militare a Rusiei asupra Ucrainei.
Preşedintele fundaţiei, Camelia Crişan, a enumerat câteva dintre problemele cu care se confruntă cei care oferă ajutor. Lucrătorii din ONG-uri spun că au resimţit un grad foarte mare de stres, care a dus până la un nivel de burnout. Munca cu refugiaţi e un tip de muncă emoţională, adică foarte mult din intervenţia lucrătorilor e legată nu numai de a da şi a lua alimente sau haine, ci şi de a oferi un tip de suport oamenilor care vin. Fundaţia a observat din discuţiile cu lucrătorii din ONG-uri este că, uneori, ei adresau întrebări care determinau o reacţie din partea refugiaţilor, neaşteptată. De exemplu, la întrebarea „Cu ce vă putem ajuta?”, refugiaţii răspundeau: „Vreau înapoi acasă!” Dincolo de suportul pe care îl ofereau, mulţi dintre lucrătorii ONG-urilor îşi făceau griji că nu ajută suficient, deşi lucrau între 10 şi 12 ore pe zi. Mulţi dintre lucrători ajungeau într-o stare de epuizare emoţională şi fizică extremă, a adăugat Camelia Crişan. În zilele următoare, Fundaţia Progres va veni cu proiectul la Bucureşti.
2) Timişoara, vestul României, este unul dintre oraşele româneşti care le oferă cele mai bune condiţii refugiaţilor din Ucraina, a apreciat avocata de origine ucraineană Yana Sarafolean, stabilită în România de mai mulţi ani. Ea a precizat că, la Timişoara, oamenii care au fugit din calea războiului primesc atât ajutor material, cât şi sprijin psihologic. Timişoara este foarte bine pregătită. Deci, ucrainenii care au ajuns aici au foarte mare noroc cu cei care îi ajută, îi sprijină şi îi îndrumă. Ucrainenii aici sunt informaţi, sunt ajutaţi în toate problemele. Copiii au posibilitatea să-şi continue studiile; asistenţa medicală, dacă e nevoie, sunt contactaţi medici vorbitori de ucraineană, rusă, găsesc interpreţi, deci totul este în regulă, dar sunt puţini aici. Acum, localităţile suprapopulate sunt cele din apropierea graniţelor, a declarat avocata.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.
Radio România Internaţional