Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Războiul din Ucraina determină o reconfigurare a rutelor de transport de mărfuri dinspre Moldova spre România, iar soluţia pentru o colaborare comercială mai eficientă este platforma multimodală de la Dunăre, de la Galaţi, potrivit ministrului român al Economiei, Florin Spătaru. Platforma multimodală de la Dunăre este foarte accesibilă din punct de vedere al distanţei geografice şi al capacităţii de depozitare pentru mărfuri de orice natură, i-a spus, recent, ministrul Spătaru omologului din Republica Moldova, Dumitru Alaiba. Demnitarul din România l-a invitat pe ministrul Alaiba la Galaţi, est, pentru o întâlnire comună cu mediul de afaceri şi autorităţile locale pentru perfectarea legăturilor comerciale şi poate chiar semnarea de protocoale de colaborare. România şi Republica Moldova pot face front comun pentru dinamizarea transportului de cereale din Ucraina către restul ţărilor europene, a spus Spătaru.

Dumitru Alaiba a subliniat necesitatea promovării în comun a oportunităţilor de afaceri pentru comunitatea de business din cele două state, acestea reprezentând o piaţă de desfacere de 23 de milioane de persoane, cetăţeni români şi moldoveni. România este principalul partener comercial al Moldovei (20,7% din valoarea comerţului total).

 

2) Uniunea Ucrainenilor din România a donat 20 de generatoare electrice noi către autoritățile administrației publice regionale din vestul Ucrainei. Oparte dintre generatoare au fost transportate către Ivano-Frankivsk, Ujhorod și Lviv, urmând ca alte trei unități să fie predate luni Camerei de Comerț și Industrie din Cernăuți, cu care Uniunea a semnat recent un protocol de colaborare.

Produsele au fost achiziționate de Uniunea Ucrainenilor din România (UUR), din donațiile primite în contul special, deschis în 24 februarie 2022 pentru susținerea poporului ucrainean, afectat de război. După declanșarea războiului în țara vecină, Uniunea Ucrainenilor din România a organizat sute de transporturi cu ajutoare umanitare, conținând materiale de bază, de strictă necesitate, produse alimentare, apă, haine, produse de igienă, paturi pliante, pilote, perne, saci de dormit, medicamente uzuale, produse de igienă, pamperși și mâncare pentru bebeluși, alte obiecte de strictă necesitate, inclusiv generatoare.

 

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.  

Radio România Internaţional (1 februarie)