În acest sfârșit de săptămână, localitate Roșia Montană găzduiește o serie de evenimente pentru a marca cea mai veche atestare documentară a anticului Alburnus Maior. 6 februarie este data inscripționat pe una din tăblițele cerate veche din anul 131.
Alburnus Maior a fost un centru minier antic de extracție a aurului din Dacia romană, localizat pe teritoriul actualei localități Roșia Montană. Cu mai multe informații, corespondentul nostru în județul Alba, Andreea Bogan.
Reporter: Pe 6 februarie se împlinesc 1892 de ani de atestare documentară a localității Roșia Montană. Alburnus Maior, numele latin al Roșiei Montane, apare menționat pe o tăbliță cerată romană descoperită în una din galeriile subterane din perioada romană de dezvoltare a aurului.
Roșia Montană adăpostește vestigii de o valoare excepțională, mărturii care atestă evoluția activității miniere de-a lungul a peste două milenii. Peisajul cultural al Roșiei Montane, modelat de mineritul tradițional, practicat aici încă din epoca bronzului și cu dezvoltări succesive în perioada romană, Evul Mediu și epoca modernă, este unul dintre cele mai reprezentive din Europa.
De altfel, Roșia Montană reprezintă unul dintre ce mai cunoscute situri istorice din România. Cele 50 de monumente istorice clasate, dintre care șapte desemnate ca monumente de valoare națională și universală, numeroasele construcții și amenajări istorice valoroase conservate, precum și cadrul natural și istoric special descriu în context național și universal unicitatea patrimoniului cultural al Roșiei Montane, un patrimoniu cultural care a fost înscris și în lista patrimoniului mondial UNESCO, iar localitatea este clasată ca sit istoric de importanță națională. În ultimii ani, în zonă s-au derulat mai multe proiecte importante, printre care și proiectul ”Adoptă o casă la Roșia Montană”.
Şi tot o tradiție au devenit și Zilele Roșiei Montane, astfel că în acest sfârșit de săptămână, cu ocazia împlinirii au 1892 de ani de la atestarea documentară a localității, la Roșia Montană au loc mai multe activități, sâmbătă, cât și duminică, printre care concursuri de sănii, tururi ghidate, vizite la Muzeul Mineritului și recitaluri./gpodea
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 februarie