Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Radio România Cultural a lansat a doua ediţii a proiectului ‘Rugă pentru pace’, în cadrul campaniei ‘Viaţa într-o valiză’, prin care face un apel la solidaritate, empatie şi compasiune faţă de tragedia războiului din Ucraina. La un an de la declanşarea războiului, zeci de instituţii de cultură din România vor difuza simultan cu posturile Radio România, pe 25 februarie, la 19,00, un fragment citit de cunoscuta poetă română Ana Blandiana din romanul ‘Internat’, semnat de autorul ucrainean Serhii Jadan.
Considerată una dintre cele mai impresionante cărţi despre războiul din Donbas, ‘Internat’ este un roman al formării ce se desfăşoară pe fundalul războiului şi pune accent pe consecinţele acestuia. Poeta Ana Blandiana, un simbol al libertăţii româneşti, a transmis, în urmă cu un an, primul îndemn de pace printr-un scurt fragment din prefaţa cărţii ‘Ultimii martori’ de Svetlana Aleksievici, scriitoare născută în Ucraina şi câştigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură. Născut în 1974, la Starobilsk, Jadan a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii Harkov. Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără ‘Generalul Iuda’ (1995), ‘Balade de război şi reconstrucţie’ (2001), ‘Anarchy in the UKR’ (2005), ‘Internat’ (2017) şi ‘Jazz în Donbas’ (2017). Versurile sale sunt cântate de cele mai cunoscute formaţii rock din Ucraina. Scriitorul se află de la începutul războiului la Harkov, unde sprijină ca voluntar armata ucraineană.
2) Biserica Evanghelică din România – Parohia Braşov a organizat un concert caritabil cu muzică corală din Ucraina şi pentru Ucraina la Biserica romano-catolică „Sfinţii Petru şi Pavel”, din Braşov, oraş montan din România. Obiectivul acestui concert a fost de a aduce în atenţia publicului cultura unei ţări vecine care se află în cea mai dificilă şi dramatică situaţie din istoria recentă.
Confruntate cu un război nedorit, multe familii din Ucraina au ales să se refugieze pe teritorii lipsite de conflict, însă în inimile acestora rămân traumele evenimentelor şi un puternic dor de casă. Pentru ucrainenii din Braşov acest concert a fost o reîntâlnire muzicală cu patria lor, iar pentru braşoveni a fost o şansă de a-şi dezvolta cunoştinţele despre o cultură bogată în artă şi tradiţii. Concertul, o coproducţie a Corului Bach al Bisericii Negre şi a ansamblului vocal Korinnya, format din membri ai Operei din Odesa, a adus la Braşov lucrări ale repertoriului coral ucrainean. Concertul a fost dirijat de Steffen Schlandt, la orgă a cântat Ursula Philippi, iar un videograf din Odesa a proiectat imagini din Ucraina. Concertul caritabil a avut ca scop strângerea de fonduri pentru refugiaţii aflaţi în centrul de primire CATTIA, din Braşov.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.