– Ce este Drumul Mătăsii?
– Drumul mătăsii este o tehnică de vânătoare care constă în plasarea de către vânători a unor eșarfe de mătase pe crengile copacilor din pădure. Acestea sunt mișcate de vânt, ceea ce păcălește animalele să creadă că este vorba de o pradă de vânătoare, astfel încât acestea se deplasează spre eșarfe și se apropie de vânătorul care stă la pândă, astfel le poate împușca mai sigur.
Conversația de mai sus a avut loc între mine și un robot generator de text numit ChatGPT. Aplicația, care este disponibilă online cu doar câteva clicuri, a fost dezvoltată de laboratorul de cercetare Open AI. Potrivit creatorilor săi, „ChatGPT este o inteligență artificială care poate oferi răspunsuri realiste și inteligente la întrebările utilizatorilor. Poate vorbi despre marile întrebări ale vieții, scrie eseuri literare, corectează programe, rezolvă teme, scrie poezii și multe altele”.
După cum am văzut, ChatGPT este departe de a fi perfect, dar Szilágyi N. Sándor, profesor de lingvistică, a subliniat pe pagina sa de Facebook că programul funcționează mult mai bine pentru lucrările în limba engleză „deoarece, în cursul învățării, acest <<algoritm de învățare automată>> citește o cantitate incredibilă de texte în limba engleză pe tot felul de subiecte și genuri, și dacă trebuie să scrieți în engleză, are o mulțime de cuvinte pe care le poate lua de unde are nevoie și poate, de asemenea, să determine statistic, cu o probabilitate foarte mare, din cantitatea mare de context, ce cuvinte ar fi fost scrise în fiecare loc din text de către persoane care înțeleg ce fac”. Specialistul a spus că „a existat, de asemenea, o alarmă serioasă în universități că s-ar putea pune capăt examenelor tradiționale, deoarece studenții pot scrie cu ușurință lucrări excelente și nici măcar nu se poate dovedi că au plagiat”. Înainte ca elevii şi studenţii să-şi arunce manualele, mă grăbesc să îi asigur că a fost dezvoltat detectorul ChatGPT, un program informatic care poate recunoaște dacă un text este scris de un om, sau generat de inteligența artificială.
Experiența mea personală este că ChatGPT „învață” foarte repede. Dacă pe 28 ianuarie încă mai dădea răspunsuri incorecte și amuzante, cum ar fi că Drumul Mătăsii este o tehnică de vânătoare, că Nemecsek Ernő (eroul unui popular roman pentru tineret scris de Molnár Ferenc) a fost comediant, actor de film și cântăreț de muzică populară, iar Rózsa Sándor (legendarul haiduc) a fost compozitor (poate că l-a confundat cu Rózsa Miklós? ), două zile mai târziu (30 ianuarie) abia dacă se înșela, şi nu mai blufa, ci recunoștea că nu avea suficiente informații (sau poate a „aflat” că îi puneam întrebări la care știam răspunsurile, așa că nu mai merita să improvizeze?)
Tot o dovadă în acest sens este și faptul că, după ce l-am întrebat unde s-a născut Zilahy Lajos (un important scriitor maghiar) și mi-a dat un răspuns greșit, l-am corectat (i-am spus că Zilahy s-a născut în Salonta, la 27 martie 1891), și-a recunoscut greșeala, mi-a mulțumit pentru informație, apoi am „discutat” despre alte lucruri, dar după un timp am revenit la întrebarea când și unde s-a născut Lajos Zilahy. Atunci răspunsul său a fost corect!
Am auzit recent la Radio România Muzical că inteligența artificială este acum capabilă să compună muzică. Mai mult, software-ul respectiv este capabil să creeze lucrări în stilul unor compozitori diferiți, în așa măsură încât un juriu de experți nu a putut face diferența între partiturile originale și cele generate de mașină.
Din ce în ce mai multe persoane de pe rețelele de socializare raportează rezultatele testelor lor despre inteligență artificială (IA). Un teolog a scris că ChatGPT a realizat un eseu corect din punct de vedere ştiinţific despre relația dintre evrei și creștini, din Evanghelia după Matei.
Unii oameni folosesc chatbot-uri nu doar din curiozitate sau pentru distracție (chatbot este prescurtarea de la chat robot). În Columbia, un judecător a consultat IA înainte de a lua o decizie în cazul unui băiat autist. Manuel Padilla a trebuit să decidă cum se aplică legea la costurile medicale ale unui copil autist, relatează The Guardian.
Padilla a ținut cont de deciziile anterioare și a întrebat inteligența artificială ChatGPT ce crede despre legile relevante. Algoritmul i-a spus că, în conformitate cu legislația columbiană, asigurarea copilului trebuie să acopere costul tratamentului medical: judecătorul însuși a ajuns la aceeași concluzie.
Padilla a inclus în hotărâre și interogatoriul chatbotului, ceea ce a stârnit o mare dezbatere. Judecătorul a argumentat că legislația columbiană este adesea stufoasă și dificil de interpretat şi că ChatGPT, care a devenit foarte popular în ultimele săptămâni, ar putea ajuta în acest sens, deoarece este vorba de inteligență artificială. Cu toate acestea, el a subliniat că, în opinia sa, AI l-a ajutat doar în decizia sa, pe care a luat-o ținând cont de alte aspecte și documente.
Microsoft a anunțat recent o finanțare cu miliarde de dolari OpenAI, compania din spatele modelelor de inteligență artificială ChatGPT și DALL-E 2, deci în curând oriunde ai ajunge, vei da de conținut generat de inteligența artificială.
Acest lucru ridică, la rândul său, o serie de probleme juridice. De exemplu, există dezbateri serioase în rândul profesioniștilor cu privire la faptul dacă utilizatorii ar trebui să plătească drepturi de autor pentru arta vizuală sau muzicală generată de IA, iar în caz afirmativ, cui ar trebui să plătească.
În ceea ce privește viitorul, pare sigur că, odată perfecționată, inteligența artificială va aduce schimbări majore în viața noastră în câțiva ani. Îmi amintesc de faptul că, atunci când în anii 1980 au început să apară programe de șah din ce în ce mai bune, mulți jucători de top le-au luat în derâdere, declarând sigur pe ei, că mașinile nu vor putea niciodată să învingă oamenii. Astăzi, există programe de peste trei mii de puncte ELO, care pot învinge cu ușurință orice adversar uman. De ce să nu ne imaginăm că, în câțiva ani, inteligența artificială va scrie cărți, lucrări, teze de doctorat, programe politice, strategii economice și de afaceri, planuri de război etc. mai bune decât noi? Întrebarea retorică este dacă sistemul nostru de educație, societatea noastră în ansamblu, este pregătită pentru aceste schimbări?
Ervin Székely, RADOR