Cutremurele devastatoare care au lovit Turcia și Siria, și consecințele acestora rămân în atenția presei internaționale. Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a făcut apel la unitate, spunând că țara sa va depăși acest dezastru prin unitate și solidaritate, citează Hurriyet Daily News. Exprimându-și deplina solidaritate cu Turcia, Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, a spus că agenția ONU este gata să ofere ajutor de urgență supraviețuitorilor, iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că aliații Alianței Atlantice își mobilizează sprijinul pentru cei afectați, reține Al Jazeera. Multe țări din UE, între care și România, s-au oferit să trimită echipe de căutare și salvare în Turcia, în timp ce SUA, China, Rusia, Iranul, Israelul, Qatarul și Ucraina și-au anunțat și ele disponibilitatea de a ajuta, adaugă Al Jazeera. De asemenea, directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Ghebreyesus, a anunțat că echipe medicale au fost activate pentru a oferi asistență sanitară, completează Al Jazeera. Între timp, Kurdistanul irakian a anunțat că a suspendat exporturile de petrol prin Turcia, ca măsură de precauție, după cutremurele care au lovit această țară, precum și Siria, menționează La Stampa. În afara unei adevărate agonii provocate de numărul crescând al morților, s-ar putea ca actualele seisme să aducă mai multe tensiuni într-o regiune și așa confruntată cu o gravă criză umanitară și cu urmările războiului civil din Siria, mai ales că pagubele materiale sunt estimate la peste un miliard de dolari, opinează The New York Times.
Adresându-se țărilor membre ONU, într-un discurs despre starea lumii în 2023, secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, citat de Newsweek, a avertizat că factori precum invazia rusă în Ucraina, schimbările climatice în spirală și amenințările nucleare persistente care subminează normele societale mondiale reprezintă amenințări grave la adresa stabilității globale. Totodată, Guterres a atenționat că există temeri că războiul din Ucraina ar putea escalada într-un conflict global, citează Newsweek. Ucraina trage și ea semnale de alarmă că Rusia plănuiește o nouă ofensivă majoră asupra Kievului, consemnează The Wall Street Journal, iar Evening Standard anunță că primul tanc Leopard oferit de Canada Kievului a sosit în Polonia, unde forțele ucrainene vor fi antrenate pentru a-l manevra. Într-un interviu acordat posturilor de televiziune franceze TF1 și LCI, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că guvernul său va analiza posibilitatea de a trimite sistemul Iron Dome în Ucraina, deși țara a ezitat până acum să livreze echipamente militare letale, limitându-se la a oferi căști și veste de protecție, precum și ajutor umanitar, scrie Business Insider. La rândul său, guvernul norvegian a propus parlamentului țării acordarea, în cinci ani, a unui ajutor de 6,8 miliarde de euro Ucrainei, și a unui ajutor suplimentar celorlalte ţări victime ale consecințelor conflictului, notează La Libre Belgique și precizează că, în 2022, Norvegia a luat locul Rusiei de cel mai mare furnizor de gaz pentru Europa, pe fondul creşterii preţurilor, care au atins niveluri record în august anul trecut.
China nu are nicio intenție să relaxeze tensiunile dintre Beijing și Washington, accentuate din cauza balonului doborât de Statele Unite în timp ce le traversa teritoriul, considerat de Pentagon a fi un element de spionaj, destinat culegerii de informații sensibile, deși Beijingul a susținut că era o aeronavă civilă, scrie Le Monde. În plus, Pentagonul a declarat că un al doilea balon chinezesc a fost depistat zburând deasupra Americii Latine, subliniază Le Monde.
Pe fondul accentuării tensiunilor în relațiile Beijingului cu Washingtonul, China și Australia au intrat într-o nouă etapă în încălzirea relațiilor lor, titrează Les Echos. Miniștrii comerțului din China, Wang Wentao, și Australia, Don Farrell, au avut prin videoconferință primul contact oficial la acest nivel, în decurs de aproape trei ani, ministrul chinez adresându-i omologului său australian invitația de a vizita China, detaliază ziarul francez. Întâlnirea a fost cu atât mai semnificativă, cu cât s-a derulat pe fondul incidentului legat de doborârea balonului chinezesc, incident care l-a determinat pe secretarul de stat american Antony Blinken să-și anuleze călătoria în China, pe termen nelimitat, scrie Les Echos.
(Cristina Zaharia)/czaharia/ilapadat