Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Proiectul umanitar transfrontalier „Misiune Ucraina” a fost finalizat cu succes de către Asociația Ofițerilor în Rezervă din România (AORR). Echipa coordonată de rezervist voluntar Adriana Brumaru, Vicepreședinte AORR, a predat în Cernăuți, către Esfir Charity Foundation, cu sprijinul Asociației Ruscovan Cluj-Napoca, colete cu produse alimentare, produse de igiena și curățenie, haine groase de iarnă pentru bărbați, femei și copii, saci de dormit, pilote, produse și jucării pentru copii, provenite din donațiile membrilor AORR cât și ale sponsorilor.
Campania „Misiune Ucraina” a demarat în la începutul lunii decembrie 2022, prin colectarea de materiale de primă necesitate și efectuarea de donații în vederea achiziționării acestora, urmate de centralizarea și paletizarea coletelor și de pregătirea documentelor vamale pentru deplasarea transportului umanitar în Ucraina, în perioada 26-28 ianuarie 2023. Toate obiectele donate au ca scop ajutorarea familiilor ucrainenilor mobilizați în ceea ce privește traiul zilnic cu dificultățile provocate de conflictul armat.
2) Un ucrainean de 86 de ani, cu o poveste tulburătoare, va picta pe scena Sălii Radio în timpul concertului ‘Viaţa într-o valiză’. Strajeţ Piotr Grigorovici, unul dintre refugiaţii ucraineni care şi-a părăsit casa luând cu el doar o valiză, va urca pe scena Sălii Radio în cadrul concertului organizat de Radio România Cultural împreună cu Orchestrele şi Corurile Radio, eveniment care marchează un an de la invazia Rusiei în Ucraina.
Strajeţ Piotr Grigorovici va picta în timp ce artiştii evenimentului ‘Viaţa într-o valiză’ vor aminti publicului că dramele războiului de la graniţa României continuă, la 365 de zile de la primele bombardamente. Anul trecut, când şi-a părăsit casa, Piotr a luat cu el doar o valiză cu pensule, tuburi de culoare şi pânze pentru pictură, singura lui avere.
Născut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, artistul îşi aminteşte că, atunci când era copil, ghemuit lângă sobă, auzea bombardamentele şi, privind focul prin crăpăturile sobei, a început să schiţeze din cărbune câteva desene. De atunci, Piotr a continuat să deseneze în cărbune, ceea ce face şi astăzi. Acum, la 86 de ani, dl. Strajeţ trăieşte la Tulcea, estul României, într-o comunitate de ucraineni, găzduiţi în internatul unui liceu.
Concertul-eveniment, organizat pe 25 februarie, îşi propune să atragă atenţia asupra dramei prin care milioane de oameni din Ucraina continuă să treacă la un an de la începerea războiului.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro. carme