Un sfert dintre ucraineni fac parte din grupul de risc al tulburărilor mintale severe – mass-media OMS

Un sfert din populația Ucrainei riscă să dezvolte afecțiuni psihice grave din cauza războiului cu Rusia, care durează de aproape un an, a declarat pentru Reuters Michel Kazachkin, consilier special al Oficiului Regional European al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Potrivit acestuia, războiul din Ucraina nu numai că a dus la lipsa echipamentului medical și a personalului, dar a creat și o amenințare gravă la adresa sănătății mintale.
„Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, în prezent, fiecare a patra persoană din Ucraina este expusă riscului de a dezvolta tulburări mintale grave”, a spus Kazachkin.
Descriind o vizită recentă la Dnipro, Ucraina, Kazachkin a spus că a văzut zeci de militari internați în spital cu „anxietate acută, depresie și tulburări mintale”.
„Sănătatea mintală devine principala problemă a îngrijirii sănătăţii în Ucraina. Războiul şi consecinţele acestuia au dus la o creştere a utilizării substanţelor psihoactive permise şi interzise”, a subliniat Kazachkin.
După cum notează Reuters, el a adăugat, de asemenea, că criza de sănătate din Ucraina este de așteptat să se răspândească în alte părți ale Europei de Est și Asiei Centrale. Motivul pentru aceasta este „declinul economic din Rusia, a cărei economie este strâns legată de economia multor alte foste republici sovietice”./cionescu/ilapadat

(RADIO UJGOROD – 10 februarie)