Nimeni nu poate preveni un dezastru natural, însă oricine se poate pregăti pentru el. A fi pregătit pentru o catastrofă înainte ca aceasta să se întâmple ne poate ajuta să ne protejăm pe noi înșine, familia și casa. Diferite tipuri de situații de urgență necesită pași suplimentari pentru a fi pregătiți. Aflarea celui mai bun plan de pregătire pentru situații de urgență pentru orice tip de dezastru natural vă poate ajuta să vă pregătiți pentru un rezultat sigur. Nu este niciodată plăcut să purtăm acest gen de discuții, dar cutremurele, incendiile, inundațiile, furtunile puternice și alunecările de teren produc pagube însemnate în zonele în care se produc. Și uneori, din păcate, curmă viețile a zeci de oameni. În ultimii ani, zeci de gospodării au fost grav afectate de producerea acestor calamități naturale, de cele mai multe ori, oamenii fiind neputincioși în fața acestor calamități. Însă, acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să fim pregătiți pentru asemenea situații. Este o conversație pe care evităm sau ezităm s-o avem cu cei din familie, mai ales cu copiii. Dar, cu cât mai repede și mai clar le este explicat impactul acestor fenomene, cu atât mai bine va fi pentru noi toți.
Cum să abordăm această temă cu copiii
Vestea bună este că aceste discuții nu trebuie să fie neapărat traumatice, și că pe baza unor sfaturi despre cea mai adecvată abordare a acestui subiect cu copiii, îi veți ajuta să se simtă în siguranță. Acum este un moment bun pentru a începe conversația și a vă organiza. Deși părinții ar putea crede că vorbind cu copiii lor despre un plan familial în caz de dezastru ar crea panică și îngrijorare, specialiștii în psihologia copilului și pregătirea pentru situații de urgență susțin că o discuție în acest sens poate avea exact efectul opus. Faptul că vor știi că familia lor are un plan de urgență le va crește încrederea și le va oferi un sentiment de control, spun experții. Tot specialiștii ne învață și cum să introducem această temă în conversație fără a-i speria pe cei mici.
Abordarea dvs. ar trebui să varieze în funcție de vârsta copilului, dar, în general, ar fi bine să:
- Ascultați – Aflați ce știu copiii despre dezastre și lăsați-i să-și exprime sentimentele, oricare ar fi ele.
- Fiți sinceri – Spuneți-le adevărul într-un mod adecvat vârstei. Nu îi copleșiți cu prea multe informații, dar nici nu ar trebui să fiți prea succinți. Dacă vă vor întreba ceva ce nu știți nici dvs., asigurați-i că veți afla curând răspunsul și li-l veți comunica.
- Fiți liniștitor – Recunoașteți că dezastrele pot fi înfricoșătoare. Spuneți-le că luați măsuri de siguranță și că le veți arăta ce ar trebui să facă.
- Limitați imaginile grafice – Nu arătați copiilor imagini înfricoșătoare cu ceea ce pot provoca dezastrele, atunci când le vorbiți despre siguranță. Fiți conștienți de imaginile care acoperă știrile și opriți televizorul când este necesar.
- Faceți din aceasta o experiență de învățare – În loc să vă concentrați pe aspectele negative ale dezastrelor, jucați-vă cu curiozitatea copiilor și faceți ca subiectul să fie educativ. Folosiți jocuri și desene animate pentru a-i ajuta să învețe.
- Le vorbiți despre ajutoare – Evidențiați-i pe oamenii care adesea îi servesc pe alții în viața de zi cu zi și în timpul dezastrelor și vorbiți despre modalitățile prin care și copiii dvs. pot ajuta.
- Îi împuterniciți – Invitați copiii să participe la pregătirile de urgență ale familiei.
- Respectați elementele de bază cu copiii de grădiniță și școală generală.
Explicați-le copiilor de vârste fragede că o situație de urgență are loc atunci când se întâmplă ceva la care nu se așteaptă și trebuie să acționeze rapid pentru a fi în siguranță. Spuneți-le că puteți să vă pregătiți pentru urgențe împreună cu întreaga familie. Anunțați-i că pot apela la polițiști, pompieri, profesori și medici a căror datorie este să ajute în astfel de situații. Ar fi bine să le puteți arăta imagini cu cei care lucrează în aceste domenii, mai ales cu cei care poartă uniforme distincte, pentru a-i ajuta să îi recunoască atunci când îi văd.
Cum să vă pregătiți copiii pentru un dezastru natural
Copiii de 5 ani și mai mici:
- Învățați-i numele și prenumele. Dacă cei mici vor fi nevoiți să se despartă de dvs. în caz de calamitate, ajutoarele vor reuși să vă găsească mai ușor după numele complet. Ei ar trebui să știe atât propriul nume cât și pe cele ale părinților. Eventual, dacă vă este la îndemână, compuneți niște versuri prin care să memoreze mai repede numele întregi.
- Vorbiți-le despre 112. Spuneți-le cum și când să sune la 112 și ce ar trebui să spună. Exersați efectuarea unui apel cu ei.
- Împachetați rucsacurile de urgență împreună cu ei. Lăsați-i să-și aleagă o jucărie preferată sau o păturică pentru a include confortul într-o eventuală evacuare. În pachetele lor de urgență includeți, de asemenea, contactul și informațiile lor medicale, fotografii recente cu ei, mâncare neperisabilă și diferite obiecte de activitate, cum ar fi cărți, jucării și jocuri de călătorii. Dacă aveți copii cu nevoi speciale, împachetați-le, de asemenea, medicamentele, dispozitivele și informațiile despre sănătate.
- Asigurați-vă că minorii din această grupă de vârstă înțeleg ideile discutate anterior. Vorbiți-le despre dezastrele care se petrec cel mai probabil în zona din care proveniți și spuneți-le despre planurile familiei dvs. în caz de producere a acestora. Lămuriți-i dacă au întrebări, ascultați-le preocupările și asigurați-i că totul va fi în regulă dacă vor asculta.
- Aflați dacă știu ce ar trebui să facă dacă se află la școală în timpul unei situații de urgență. Vorbiți-le despre cum ar trebui să vă contacteze și cum ar trebui să reacționeze dacă sunt plecați de acasă în timpul unui dezastru natural.
- De asemenea, puteți da copiilor câteva îndatoriri de făcut pentru a ajuta la pregătirile familiei dvs. Vă pot ajuta să vă adunați materialele de urgență și trusa de prim ajutor, de exemplu. Puneți-le la dispoziție jocuri online educative pentru a face procesul mai distractiv. Puneți-i să aleagă jocuri, cărți de colorat și un animăluț de pluș sau alte articole care le conferă o stare de bine, pentru a le păstra în rucsacurile de urgență.
Copii cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani:
- Examinați împreună cu ei elementele de bază. Asigurați-vă că își cunosc adresa și numărul de telefon, pe lângă nume și prenume (inclusiv ale dvs.) și dacă știu cum și când trebuie să apeleze 112.
- Solicitați-i să memoreze numele și numărul de telefon al unei rude sau pe cel al unui prieten din alt oraș care nu ar fi afectat de dezastru și pe care l-ați putea contacta.
- Oferiți-le planuri de evacuare. Căutați și practicați două moduri de a ieși din fiecare cameră din casa dvs. Puteți chiar să planificați o întâlnire contra cronometru în fața casei, aflând astfel cum puteți ieși cât mai repede din locuință.
- Mergeți puțin mai departe. Asigurați-vă că aceștia știu cel mai sigur loc de întâlnire al cartierului, cum ar fi o cafenea, o bibliotecă, o bancă, o farmacie sau chiar un copac, ca punct de reper, dacă trebuie să fiți evacuați și, din păcate, separați.
- Parcurgeți împreună distanța respectivă. Consultați asupra unui al doilea loc sigur de întâlnire mai departe, cum ar fi o școală sau un adăpost, dacă trebuie să vă întâlniți în afara cartierului.
- În plus față de pașii enumerați anterior, invitați tinerii și adolescenții să-și împărtășească sentimentele și ideile. Implicați-i și mai mult în planificarea de urgență a familiei dvs. Vorbiți cu ei despre importanța respectării fiecărui punct al planului și a acționării cu precauție în timpul unui dezastru natural. Asigurați-vă că știu numele vecinilor la care ar putea apela pentru ajutor.
Copii cu vârste între 11 și 18 ani:
- Oferiți-le „instrumente de luptă”. Arătați-le unde sunt extinctoarele și cum să le utilizeze, dar și unde păstrați trusele de prim ajutor în caz de urgență.
- Furnizați-le informațiile de bază ale familiei dvs. și păstrați-le, pentru orice eventualitate, în portofele sau rucsacuri.
- Ajutați-i să programeze contacte de urgență în telefoanele mobile și spuneți-le să vă trimită mai degrabă un mesaj, decât să încerce să vă apeleze în timpul dezastrului natural.
- Este posibil ca tinerii care deja trăiesc singuri să nu se gândească la planificarea dezastrelor, așa că abordați subiectul și discutați ce ar trebuie să facă pentru a rămâne în siguranță.
- Vorbiți cu ei despre cele mai comune catastrofe naturale pe care le-ar întâmpina în orașul în care locuiesc. Dați-le posibile scenarii și indicați-le locul în care ar trebui să căute adăpost.
- Împachetați-le câte un kit de urgență pentru apartament și/sau pentru mașină. Includeți o lanternă, o trusă de prim ajutor, baterii suplimentare, un radio, apă îmbuteliată, pături, alimente neperisibilă, consumabile medicale, pături, bani, telefon mobil și încărcător. Colectați obiectele de care aveți nevoie în casă dacă se întrerupe energie electrică sau apa și ați fi nevoit să vă adăpostiți într-un alt loc.
Creați un plan de urgență pentru familie
- Planificați și practicați metoda optimă de evacuare. Asigurați-vă că toată lumea știe pe unde să iasă cât mai repede din casă. Verificați dacă ferestrele pot fi deschise și dacă pot să fie utilizate ca ieșiri. Vorbiți cu copiii dvs. despre semnalele de urgență pe care le-ar putea auzi și despre ce ar trebui să ia cu ei sau să facă dacă trebuie să plece imediat. Puteți chiar să-i angrenați într-o subtilă competiție! Decideți locurile de întâlnire în afara casei, în cartierul dvs. și în afara cartierului.
- Puneți-vă de acord cu ce veți face dacă sunteți plecat de acasă. Stabiliți un plan de comunicare a familiei care să includă un contact în afara zonei pe care toată lumea ar putea să-l știe sau să-l scrie în telefon. În cazul în care rețelele telefonice vor cădea, scrieți listele cu numerele de urgență și de familie pe niște foi, pentru ca toată familia să le aibă.
- Instalați spații sigure în casă. Dacă este necesar să vă adăpostiți în propria locuință, în timpul unei tornade, furtuni de zăapadă sau al unui alt dezastru, asigurați-vă că toată lumea știe locurile sigure și unde să găsească trusele de urgență și de prim ajutor. Păstrați la îndemână materiale pentru acoperirea ferestrelor și aflați din timp locurile de închidere a utilităților. Alimentați subsolul sau adăpostul dvs. permanent cu provizii.
- Trebuie să aveți un plan și pentru animalele de companie. Împachetați un kit de urgență pentru fiecare dintre animalele de companie. Includeți mâncare, boluri, lese, o pătură sau o jucărie și medicamente. Multe adăposturi pentru dezastre nu vor accepta animale de companie, așa că gândiți-vă unde le-ați duce sau cine le va îngriji dacă trebuie să evacuați locuința. Asigurați-vă că au microcipuri sau că poartă zgărduțe cu numele dvs., astfel încât să poată fi identificați cu ușurință.
Cum să vă protejați bunurile
Oricât de dificilă poate fi pierderea unei case sau a unui obiect scump, specialiștii susțin ”despărțirea” de acele mici comori personale – fotografiile vechi, rochia de nuntă, cărțile de bucate care aparținut familiei – poate fi cea mai devastatoare. Din fericire, există lucruri pe care le puteți face înainte și după o catastrofă pentru a vă păstra bunurile cât mai protejate.
- Faceți un inventar. Experții vă recomandă să vă plimbați prin casă și să faceți o listă cu lucrurile care vă sunt cel mai aproape de suflet, cu mult înainte de orice amenințare de incendiu sau inundație.
- Păstrați-le doar pe cele pe care le iubiți cu adevărat. Gândiți-vă la lucruri ca la obiecte prețioase pentru familia dvs. pe care poate și dvs. veți dori să le oferiți cândva urmașilor. NU este un capăt de lume dacă pierdeți niște vechi rețete transmise din generație în generație – dar înseamnă atât de mult pentru dvs. Este o activitate grozavă de făcut în familie. Mergând din cameră în cameră, realizați lista cea mult dorită, care ar trebui să includă și locul în care se află fiecare obiect preferat din casă, pe care ulterior puneți-o la păstrare într-un loc ușor accesibil sau împreună cu un kit de urgență al familiei. Ar trebui, de asemenea, să luați în considerare cât de multe lucruri veți fi în măsură să luați cu dvs., în cazul unui dezastru grav. Din păcate, trebuie să fiți conștienți de faptul că nu veți putea lua fiecare articol din casă, oricât de drag v-ar fi. În consecință, lista ar trebui să conțină numai câteva obiecte extrem de valoroase. Dacă lăsați acest aspect pe ultima sută de metri s-ar putea ca puterea de selecție să afecteze obiectele cu o adevărată valoare sentimentală în detrimentul altora mai puțin importante. NU UITAȚI: Oricât de speciale și valoroase ar fi unele obiecte de suflet, asigurarea faptului că toți membrii familiei și animalele de companie sunt evacuate în siguranță în fața unei situații de urgență este ÎNTOTDEAUNA lucrul cel mai important.
- Dacă aveți o colecție mare de fotografii pe hârtie, ar fi bine să le treceți pe un sistem digital. Petreceți câteva zile folosind un scaner sau contactați un magazin foto pentru a copia fiecare fotografie sau pagină de însemnări și apoi faceți copii de siguranță ale acestor fișiere pe mai multe unități, de tip thumb, USB, hard disk-uri externe sau sisteme de stocare în cloud. Același lucru este valabil și pentru alte documente importante, cum ar fi rețete de familie, scrisori vechi sau documente școlare.
- Creșteți valoarea stocării. Nu veți putea lua tot ceea ce este valoros cu dvs., însă luarea cu atenție a unor decizii despre locul și felul în care să vă depozitați lucrurile, v-ar putea ajuta în fața anumitor dezastre. De regulă, lucrurile de valoare nu ar trebui să fie depozitate în subsoluri, dar dacă efectiv nu a existat alt loc și vă confruntați cu avertisment în prealabil de inundații sau furtuni serioase, mutați obiectele undeva la etaj sau la mansardă. În plus, depozitarea obiectelor în căni de plastic sigilate cu bandă adezivă poate ține departe apa și, ulterior, mucegaiul.
Dar, chiar dacă un incendiu sau un potop se abate asupra zonei de rezidență, nu totul trebuie să fie neapărat pierdut. În cazul unei inundații sau a unei avarii majore, în mod specific, anumite obiecte personale pot fi salvate, dacă proprietarii de case își amintesc câteva lucruri importante:
- După ce autoritățile v-au dat undă verde să reintrați în casă, puneți siguranța pe primul loc. Ori de câte ori reintrați într-o zonă de dezastru și recuperați lucrurile din apă, trebuie să presupuneți faptul că totul este contaminat. Alte riscuri includ mucegaiul, substanțele chimice și șocurile electrice.
- Intrați întotdeauna cu un membru al familiei sau cu un amic. Îmbrăcați-vă în haine de protecție: cămăși cu mânecă lungă, pantaloni lungi, cizme impermeabile, mănuși de vinil sau nitril de unică folosință, ochelari de protecție și măști, pentru a preîntâmpina orice eventual inconvenient.
- În general, un obiect umed poate fi clătit cu apă limpede, curată, dacă aveți acces la el.
- În cazul în care elementul este uscat, puteți curăța resturile cu o perie moale sau puteți uda ușor cu o cârpă umedă.
- Dacă este posibil, obiectele umede trebuie să fie uscate în interior prin menținerea ferestrelor deschise. Puneți ventilatoare în mișcare, dacă aveți curent, sau orice altă sursă care ar duce la uscarea mia rapidă a acestora. În exterior, soarele va usca prea repede obiectele, ceea ce poate provoca decolorare și alte daune.
- Deschideți congelatorul. Mucegaiul se poate forma în 48 de ore. Introducerea imediată a unui articol în congelator, de preferință cu un reglaj fără îngheț, poate opri mucegaiul să ia proporții. De asemenea, poate împiedica folosirea cernelii pe documente, poate opri transferul din materiale textile și poate împiedica volumele de cărți să se umfle.
- Consultați un expert. Lucruri precum metalul, sticla, tablourile și mobilierul nu pot fi înghețate, așa că este recomandat să vă adresați unui expert în conservare și restaurare.
Ce să faceți după un incendiu
Unele incendii sunt atât de distructive, încât nu se mai poate salva nimic. Altele, însă, nu la fel de nimicitoare, pot permite salvarea cu atenție a câtorva obiecte. Dacă aflați în al doilea caz, ceva mai fericit, ar trebui să țineți cont de câteva aspecte:
- Purtați haine de protecție. Pericolul de a trece prin deșeuri deteriorate de incendiu include toxicitate plastică, daune la structură, materiale de construcție care conțin plumb, azbest expus, reziduuri chimice și potențial mucegai, dacă s-a folosit apă pentru a stinge focul. Îmbrăcămintea de protecție trebuie purtată, în special mănuși, măști pentru față și ochelari de protecție.
- Manevrați obiectele cât mai puțin cu putință. Multe manevrări includ contaminarea cu diverse reziduuri, așa că experții sugerează mutarea lucrurilor cu ajutorul tăvilor sau apucarea lor din locuri care sunt în mod normal ascunse.
- Rezistați nevoii de a șterge funinginea și cenușa. Acesta nu va face altceva decât ca obiectul să fie și mai greu de curățat. În schimb, folosiți un aspirator, având grijă ca duza să nu atingă elementul. Săriți și peste atașarea unei perii.
- Nu desfaceți materialele textile. Țesăturile prețioase, cum ar fi o rochie moștenită sau o tapițerie, sunt dificile și nu trebuie întinse, deoarece acestea pot răspândi, de asemenea, funingine și cenușă.
- Folosiți bureți pentru funingine. Bureții speciali de funingine, din cauciuc, disponibili în feronerii, pot fi utilizați pentru începărtarea funinginii de pe suprafețe. Când o porțiune din burete este murdară, puteți smulge acea parte și începe cu o suprafață curată de burete.
- Dacă unele articole nu au fost afectate de foc, păstrați-le departe de elementele care au fost. Mirosul de fum poate pătrunde cu ușurință în obiectele neafectate. Mențineți geamurile deschise și lăsați aerul curat să circule, dacă în exterior nu mai există urme de fum.
- Dacă ceva valoros pentru dvs. este umed de la furtunul de incendiu, consultați un expert. Încercarea de a curăța sau muta acele articole pe cont propriu poate provoca daune suplimentare.
A trece peste și a merge înainte
Cu siguranță autoritățile nu vor lăsa lucrurile de izbeliște și vor face demersuri pentru a vă facilita achiziționarea unei noi locuințe în lunile următoare. Trebuie să fiți fericiți că sunteți în viață și teferi, și, în curând, poate și cu un nou spațiu de locuit. Nu va putea niciodată să înlocuiască vechea locuință, construită (poate) de părinți, dar va fi un loc în care veți fi împreună cu cei dragi. Considerați-vă norocoși pentru ceea ce aveți, nu ghinioniști de ceea ce vi s-a întâmplat, și începeți o nouă viață privind pozitiv spre un nou viitor. Un astfel de eveniment neplăcut vă va motiva într-adevăr și vă va face să evaluați ceea ce este cu adevărat important.
Autor: Alina Andrei, RADOR
https://www.nationwide.com/lc/resources/emergency-preparedness/articles/catastrophe-preparation