Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Primul an de război în Europa, cu impact la nivel mondial, se încheie fără un orizont de pace. La Sala Radio din Bucureşti va fi vernisată, la 23 februarie, expoziţia de fotografie „Ucraina – Chipuri ale războiului”. Sunt imagini ale unor clipe de emoţie, suferinţă şi speranţă, surprinse de Ilie Pintea, trimisul special Radio România Actualităţi. După aproape două decenii de experiență în calitate de corespondent de război în zone fierbinți, mai ales în Afganistan, Pintea descoperă cu aparatul de fotografiat, în privirea și gesturile simple ale Iocalnicilor, temeiuri pentru prețuirea fiecărei clipe de viață.
Evenimentul va avea loc în ajunul împlinirii unui an de la începutul războiului în Ucraina şi reprezintă, totodată, un demers prin care Radio România Actualităţi aduce un omagiu victimelor acestui conflict. Expoziţia face parte din seria de manifestări prin care Radio România marchează un an de război în Ucraina şi este dovada că a asculta înseamnă şi „a vedea” la radio.
2) Mari solişti români – violonistul Alexandru Tomescu, violoncelistul Răzvan Suma şi pianista Sînziana Mircea sunt capetele de afiş ale concertului ‘Viaţa într-o valiză’, organizat pe 25 februarie de Radio România Cultural şi Orchestrele şi Corurile Radio, pentru a marca un an de la invazia Rusiei în Ucraina. Alături de cei 3 muzicieni, pe scena Sălii Radio va urca flautista Maria Velia din Ucraina, studentă în anul II la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Concertul îşi propune să atragă atenţia asupra dramei prin care continuă să treacă milioane de oameni din Ucraina la un an de la începerea războiului.
Războiul din Ucraina m-a făcut să conştientizez, o dată în plus, fragilitatea existenţei noastre. Pacea, libertatea şi siguranţa fiecăruia dintre noi pot fi puse în pericol înainte să ne dăm seama. Muzica este cea care ne poate reda speranţa şi încrederea, a declarat Alexandru Tomescu.
Împotriva unui război cumplit, iraţional, aproape de neimaginat în zilele noastre rămâi întâi înmărmurit. Realizezi apoi că nu poţi lupta decât cu armele umanităţii. Noi avem arcuşul, alţii au pensula, alţii au talentul lor şi foarte mulţi au bunătatea şi priceperea de a ajuta. De asemenea sunt unul dintre românii prin casa căruia au trecut mai mult de 20 de ucraineni de la începutul războiului. Voi cânta cu toată inima pentru oamenii care au plecat cu viaţa într-o valiză şi pentru cei care au rămas pe pământul Ucrainei, a declarat şi Răzvan Suma.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.
Radio Romania International