Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) De la declanşarea războiului din Ucraina, în spitalele din Chişinău s-au născut 56 de copii ucraineni, transmite Radio Chişinău. Potrivit viceprimarului capitalei Republicii Moldova, bebeluşii născuţi în Chişinău au beneficiat gratuit de aceleaşi servicii medicale acordate şi copiilor din Moldova. Mamele lor au primit pachete cu scutece şi hrană pentru bebeluşi donate de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, filiala Chişinău.
Peste 660.000 de ucraineni fugiţi din calea invaziei ruseşti au intrat în Republica Moldova din februarie până în decembrie, anul trecut. Peste 80.000 dintre ei au rămas acolo şi-au găsit un loc de muncă, arată datele de la autorităţile din Republica Moldova.
2) Mai mulţi copii orfani proveniţi dintr-un centru de reabilitare socială din regiunea Kievului, aflaţi în centrul de la Prod, judeţul Sibiu, centrul României, beneficiază de tratament stomatologic în ambulatoriul Facultăţii de Medicină Dentară din Târgu Mureş. 23 copii orfani ucraineni, proveniţi dintr-un centru de reabilitare socială au fost evacuaţi în martie 2022, cu două săptămâni înainte ca armata rusă să ocupe zona. În prezent, copiii se află la Prod, unde este funcţional primul centru licenţiat de către autorităţile române, pentru beneficiarii orfani străini.
12 dintre aceşti copii au beneficiat de asistenţă stomatologică, fiind luaţi în evidenţa Ambulatoriului stomatologic al Facultăţii de Medicină Dentară de către medicii rezidenţi din specialităţile pedodonţie şi ortodonţie, a anunţat rectorul Universităţii, Leonard Azamfirei. Potrivit acestuia, următoarea întâlnire a specialiştilor Facultăţii de Medicină Dentară cu micuţii ucraineni este programată pe 17 februarie.
3) Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” din Braşov, centrul României, organizează cursuri gratuite de limba română, nivel începător, pentru refugiaţii ucraineni şi nu numai. 5 voluntari, profesori cu experienţă de predare limba română/limbi străine vor susţine aceste cursuri, care vor fi organizate până în luna iunie inclusiv, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi.. În funcţie de solicitări, cursurile pot fi organizate şi în alte locaţii, cum ar fi centrul pentru refugiaţi de la CATTIA.
Durata unui modul pentru nivel debutant este de 12 şedinţe. Cursurile de limba română fac parte din proiectul „Bibliotecile – hub-uri de suport pentru refugiaţi şi comunitate”, finanţat de International Rescue Committee (IRC) şi implementat de Fundaţia Noi Orizonturi, împreună cu Asociaţia Comunităţile Viitorului.
4) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.