RFI: Tomac: Demersul de la CJUE, singura șansă să fim acceptați în Schengen în următorii doi ani

Eurodeputatul PMP Eugen Tomac explică la RFI demersul pe care l-a făcut la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în dosarul Schengen, după refuzul Austriei de a accepta România în zona de liberă circulație.

Eugen Tomac spune ce urmărește cu demersul său de la CJUE în dosarul Schengen: ”Eu urmăresc două obiective prin acest demers pe care l-am făcut la Curtea de Justiție a UE. Unu: anularea actului din decembrie, a deciziei Consiliului JAI, prin care am fost refuzați să intrăm în Spațiul Schengen, pentru că este o acțiune în anulare și evident, Curtea va stabili că Consiliul a încălcat Tratatul de funcționare al UE și Tratatul UE, evident, legislația Schengen și va obliga Consiliul să ia o decizie și nu poate lua alta decât una tehnică și evident pozitivă, pentru că deja a respins. Pe de altă parte, urmăresc ca prin acest proces, deputații Parlamentului European să aibă dreptul de a putea contesta orice act al Comisiei sau al Consiliului, atunci când consideră că se constată un abuz de drept”.

Eurodeputatul precizează că s-a consultat cu experți europeni: ”Pentru acest demers, am consultat profesori de Drept european, foști judecători la CJUE din mai multe state ale UE și evident, din România. Demersul pe care l-am făcut rămâne singura șansă ca în următorii doi ani de zile, din punctul meu de vedere, să putem fi acceptați în Spațiul Schengen, pentru că negocierile politice sunt blocate, din cauza anunțului pe care l-au făcut cei doi șefi de Guvern, Rutte și Nehammer, în urmă cu trei săptămâni, la Viena, prin care au spus asumat că rămân în tandem în opoziție cu extinderea Spațiului Schengen, până când acesta nu se reformează, dar n-au propus nici o soluție, nici Viena, nici Olanda”.

– Cosmin Ruscior –

https://www.rfi.ro/politica-153047-tomac-cjue-schengen

RFI – 13 februarie