Ucraina a început dragarea canalului Bîstroe din Delta Dunării, deși lucrările de acest fel sunt supuse unor tratate internațional (Sorin Grindeanu)

„Radiojurnal” – Realizator: Gabriela Mitrovici – Ucraina a început dragarea canalului Bîstroe din Delta Dunării, deși lucrările de acest fel sunt supuse unor tratate internaționale, a anunțat ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu. El spune că recent a avut loc o întâlnire cu reprezentanți ai Ministerului Mediului și Externelor pentru a analiza eventualele efecte asupra mediului.
Sorin Grindeanu: Vorbim de tratate internaționale pe care toată lumea trebuie să le respecte și pentru că vorbim totuși de un posibil impact pe care asemenea lucrări de dragare pe Bîstroe, impactul asupra mediului și asupra Deltei Dunării. Ucraina se află într-o situație dificilă. Toți încercăm să ajutăm. Totodată, e nevoie să respectăm și tratatele internaționale. De aceea aș aștepta, aș avea un pic de răbdare să vedem ce ne spune și Ministerul Afacerilor Externe și mediul legat de aceste lucrări.
Realizator: În vara anului trecut, țara noastră a permis Ucrainei ca navele cu cereale să navigheze prin Canalul Bîstroe și pe brațul Chilia, amintește reporterul RRA, Alex Lancuzov. Liderul AUR, George Simion, consideră că lărgirea Canalului Bîstroe aduce prejudicii intereselor naționale ale României și solicită Ministerului de Externe să intervină ferm.
George Simion: Un plan care vine să distrugă mediu înconjurător, vine să distrugă Delta Dunării și care prejudiciază grav interesele României. Nu avem nimic împotriva sprijinului umanitar pe care trebuie să-l acordăm Ucrainei, o țară care este supusă unui război de agresiune din partea Federației Ruse. Dar trebuie să ne urmărim și noi interesul național, iar în acest moment stoparea oricărui plan de construcție a canalului Bîstroe reprezintă o prioritate./rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 februarie)