Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Radio România Cultural şi Orchestrele şi Corurile Radio organizează, la Sala Radio, pe 25 februarie, un eveniment care marchează un an de la invazia Rusiei în Ucraina, dedicat celor care au trebuit să plece cu ‘Viaţa într-o valiză’. Acesta este şi titlul recitalului ai cărui protagonişti vor fi violonistul Alexandru Tomescu, care cântă pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, violoncelistul Răzvan Suma şi pianista Sînziana Mircea. Acestor artişti, binecunoscuţi publicului din România, dar şi celui din străinătate prin evoluţiile lor pe scenele din întreaga lume, li se va alătura tânăra flautistă ucraineancă Mariia Velia, studentă în anul al doilea la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Aceasta va interpreta ‘Melodie’, piesa compozitorului ucrainean Myroslav Skoryk, considerată un imn spiritual al Ucrainei. ‘Melodie’, cea mai populară operă a lui Skoryk, este interpretată deseori în concerte şi este difuzată frecvent la radioul şi televiziunea ucrainene, inclusiv ca răspuns la invazia rusă din 2022. De când a început aceasta, piesa a fost interpretată cu numeroase prilejuri, precum concerte caritabile internaţionale, şi a fost coloana sonoră a clipului prin care Volodimir Zelenski a prezentat distrugerile războiului din ţara sa, Congresului Statelor Unite, în martie 2022.
Pentru că războiul a venit după alţi ani dramatici, Alexandru Tomescu a inclus în programul recitalului piesa ‘A Cry for Solitude’, a compozitorului Dan Popescu, scrisă în perioada pandemiei. Strigătul şi plânsul izolării se combină cu momente de speranţă datorate celor din prima linie care, în ciuda provocărilor, cu stoicism şi curaj, ne-au arătat că avem puterea de a răzbate, fără însă a-i uita pe cei loviţi de pandemie.
‘Anonimo Veneziano. Hommage to Benedetto Marcello’, o compoziţie a Sînzianei Mircea, inclusă în program, reprezintă variaţiuni pentru pian pe teme de Benedetto Marcello, unul dintre cei mai importanţi compozitori italieni si europeni ai epocii baroce.
Publicul va intra în atmosfera evenimentului încă din foaier, unde Fundaţia Arte şi Artişti în Dialog, partener al evenimentului, a pregătit un performance cu statui vivante şi valize, instalaţii de artă şi o expoziţie. Un artist plastic ucrainean de 86 de ani, cu o poveste tulburătoare, Strajeţ Piotr Grigorovici, va picta pe scena Sălii Radio în timpul concertului. Anul trecut, când şi-a părăsit casa, Piotr a luat cu el doar o valiză cu pensule, tuburi de culoare şi pânze pentru pictură, singura lui avere.
2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.