Comunicat de presă – Ambasada Italiei la București

În ajunul inaugurării Capitalei Europene a Culturii Timișoara 2023, o delegație a Ambasadei Italiei la București, alcătuită din Ambasadorul Alfredo Durante Mangoni, directoarea Institutului Italian de Cultură din București Laura Napolitano, directoarea ITA București Micaela Soldini, şeful Biroului de presă, Afaceri Culturale şi Sociale Vincenzo Tamarindo şi Consulul Onorific la Timişoara Angela Pesavento, a efectuat o serie de vizite la societăţi italiene şi a avut întâlniri cu reprezentanţii instituţiilor culturale locale.

În ceea ce privește partea economică, delegația condusă de Ambasador a vizitat clădirea fabricii SMW – Sport Mechanical Workshop care produce biciclete tradiționale și electrice. Cu o cifră de afaceri de 30 de milioane de euro, 500 de angajați, 4 linii de asamblare și 811.000 de biciclete produse în 2022, SMW este o investiție italiană de succes bazată pe încrederea și parteneriatul asociaţilor italieni și români aflaţi pe poziţie de egalitate.

Să te ocupi de articole sportive implică automat o preocupare faţă de sustenabilitate: instalaţia este dotată cu panouri fotovoltaice și este climatizată în interior, acordându-se o atenție deosebită stării de sănătate a personalului de la secţia de vopsitorie, cu zero emisii nocive.

Vizita a scos în evidență, de asemenea, importanța acordată formării și bunăstării angajaților și creșterii abilităților manageriale locale.

În dialogul cu autoritățile locale, societatea a propus construirea unei piste de biciclete din centrul orașului până la fabrică și legături mai multe cu orașele din apropiere.

Cea de-a doua vizită la o companie a vizat Zoppas Industries România din Sânnicolau Mare, o afacere de familie care dezvoltă o gamă largă de produse – de la rezistenţe electrice pentru gătit și spălat până la componente pentru sateliţi – pentru a susține o mare varietate de procese și aplicații industriale și servicii. Sectoarele aeronautic, medical, aerospațial, electrificare auto sunt astăzi forțe motrice pentru producția societăţii Zoppas. Experiența de producție în România, începută în 1997, cuprinde o combinație unică și favorabilă între capacitatea inovatoare italiană, fiabilitatea managementului românesc și adoptarea modelelor organizaționale de provenienţă japoneză: kaizen, lean manufacturing, Overall Equipment Efficiency. Cifra de afaceri consolidată Italia – România este de 320 de milioane de euro. Ca parte a investiţiei în specializarea de calitate a angajaţilor săi, compania dezvoltă proiecte cu Universitatea Politehnică din Timişoara.

Directoarea ICE a vizitat și societatea Incontro Prefabbricati, sucursală a Lombarda Prefabbricati, care realizează proiecte complete de la achiziționarea terenului până la livrarea de instalații industriale pentru toate utilizările; precum și DB Group (societate majoritară Bortoli) activă în logistică. La final, doamna Soldini a avut o întrevedere cu Președinta Camerei de Comerț Timișoara cu scopul de a aprofunda termenii proiectelor comune planificate în cadrul vizitei anterioare din luna noiembrie.

În ceea ce priveşte partea culturală, delegația s-a întâlnit cu directorul Filarmonicii Banatul Timișoara Ovidiu Florian Andriș, cu care a trecut în revistă principalele festivaluri de muzică prezentate pe scena locală. Filarmonica este interesată să colaboreze cu instituţii italiene şi în virtutea înfrăţirilor municipiului Timişoara cu oraşele Treviso, Faenza, Palermo şi Bolzano.

Împreună cu directorul adjunct al Muzeului Banatului Andrei Bălărie, arheolog specializat în Epoca Bronzului, delegația a vizitat spațiile expoziționale și a examinat principalele linii de acțiune ale muzeului, discutând şi despre prezența pe teritoriul României a două misiuni arheologice italiene.

Cu directorul Muzeului Național de Artă din Timișoara, Filip A. Petcu, s-a discutat despre numeroasele legături ale instituției cu Italia și teritoriile acesteia, explorând inițial posibilitatea iniţierii unei colaborări oficiale cu un muzeu italian și creării unei platforme de cercetare în care să se implice Universitatea de Vest din Timişoara, universități italiene și muzeul însuși.

În final, delegația s-a întâlnit cu doamna Andreea Iager Tako, unul dintre fondatorii Faber, o realitate dinamică angajată în dezvoltarea de proiecte de antreprenoriat cultural, comunitar și social la periferia Timișoarei, într-un scenariu postindustrial recuperat și valorificat. Faber, care are deja colaborări cu ONG-uri italiene și care beneficiază de sprijinul UniCredit, este interesată să înceapă o colaborare cu instituțiile italiene din România pe tema numeroaselor inițiative planificate.

RADOR – 17 februarie