2023. február 22.

Az OMV és a Romgaz a Neptun Deep projekt munkálatainak megkezdésére készül

Ennek célja a földgáz kitermelése a Fekete-tenger kontinentális talapzatából. A beruházás becsült költsége 4 milliárd euró – jelentette be Răzvan Popescu, a Romgaz országos egyedárúság vezérigazgatója: a fekete-tengeri projekt valóban a munkálatok megkezdése előtti utolsó lépések felé tart. Tudomásom szerint az üzemeltető rövidesen meghozza, hogy meghozza a beruházásról a végső döntést. Erre lehetősége is van azt követően, hogy megszerezte a Romgaz részesedését és felvásárolta az Exxon Mobil tulajdonában lévő vállalatot. A Neptun Deep projekt 2023-as évre vonatkozó kiadásait is az OMV Petrom üzemeltetővel közösen – becsült adatok alapján – terveztük el, és készen állunk a munkálatok tényleges megkezdésére a Fekete-tengeren.

A Romgaz igazgatója úgy értékeli, hogy idén stabilabb lesz a gáz ára, mivel új forrásokat és szállítási útvonalakat találtak, és az európai országok is kiegészítették kínálatukat a tengeren szállított cseppfolyósított gázzal. (Radio România Actualităţi)

A Bukaresti Nemzeti Operában ezen a hétvégén a Broadway előadásainak pompáját idéző gyermekmusical kerül színpadra

A közönség több mint száz művésznek, látványos jelmezeknek és különleges effektusoknak tapsolhat. ‘A boszorkány Kera és a hét drágakő”, című darab szereplői között szerepel többek között Paula Seling, Ozana Barabancea és Aurelian Temișan. Az előadásokra szombaton és vasárnap 11 órától kerül sor. (Radio România Actualităţi)

Ma újabb földrengés volt Gorj megyében

Az Országos Földfizikai Kutató- és Fejlesztési Intézet adatai szerint a rengés 8 óra 25 perckor történt, és a Richter-skála szerint 4,1-es erősségű volt. A tektonikus mozgás a földfelszín alatt 15 kilométerrel történt. A földrengéseket regisztráló intézet tegnap tette közzé a múlt héten regisztrált, 5+ erősségű rengések után gyűjtött adatok elemzését. Eddig 810 utórengés volt, ebből 300 volt 1 és 1,5 közötti erősségű, 240 pedig 1,5 és 2 közötti. Február 17-én egyetlen nap alatt 171 földrengés volt. (Radio România Actualităţi)

A Pénzügyi Felügyelet rendszeresen elemzéseket végez és szabályokat dolgoz ki a magán- és önkéntes nyugdíjpénztári vagyon befektetésére vonatkozóan

Az intézkedést a kormány által tavaly kidolgozott és a Képviselőház által tegnap elfogadott sürgősségi kormányrendelete teszi kötelezővé. A dokumentum egyebek mellett arról is rendelkezik, hogy a kezelőnek mindenkor megfelelő szintű likviditással kell rendelkeznie, s ennek az összegnek legalább hat hónapig fedeznie kell a folyó ügyleteket. Emellett a jogszabály egységes kezelési díjat határoz meg, és megszűnik a résztvevők befizetéseit terhelő illeték. A Szociáldemokrata Párt (PSD) azt állítja, hogy a szabályokat az Európai Unió kérésére dolgozták ki, de az USR és a Forţa Dreptei bejelentette, hogy megtámadja a dokumentumot az Alkotmánybíróságon azzal az indokkal, hogy az intézkedések bevezetése tönkretenné a nyugdíjrendszert. (Radio România Actualităţi)

Az Európai Unióban továbbra is Romániában a legmagasabb a közúti balesetekben elhunytak aránya

Hazánkban 86 haláleset jut egymillió lakosra, míg például Svédországban 21. Az Európai Bizottság által kedden közzétett tavalyi előzetes adatok szerint az uniós átlag 46 baleset.

Amint arról Gabriela Gârjoabă, a közszolgálati rádió riportere beszámolt Unió-szerte 260 000 ember vesztette életét közúti balesetben tavaly, ami 3%-kal több, mint 2021-ben. A skandináv országok közül Svédországban és Dániában haltak meg a legkevesebben autóbalesetben, míg Románia, Bulgária és Horvátország az ellenkező póluson áll, itt haltak meg a legtöbben a közutakon. Unió-szerte a közúti halálesetek több mint fele a vidéki utakon történik, 40%-a a városi utakon, és csak 9%-a az autópályákon. Az európai statisztikák szerint a halálos áldozatok 45%-át a járművezetők és utasok, 18%-át a gyalogosok, 19%-át a kétkerekű járművek – motorkerékpárok és segédmotoros kerékpárok – használói, 9%-át pedig a kerékpárosok okozták. Visszatérve Romániához, tavaly áprilisban a Közlekedési Minisztérium elindította a 2022-2030-as időszakra vonatkozó országos közlekedésbiztonsági stratégiát, amely egy 300 sebességmérő kamerával és 500 videokamerával felszerelt automatizált bírságolási rendszert, valamint egy közlekedésbiztonsági minősítést is tartalmaz.(Radio România Actualităţi)

Székely Ervin