Un alt studiu, realizat la un an de la declanşarea războiului, evidenţiază faptul că aproape opt din zece copii ucraineni au trecut prin momente de frică atunci când interacţionau cu persoane străine.
Potrivit sondajului lansat astăzi de World Vision România, doar 36 la sută dintre părinţii ucraineni spun despre copiii lor că au continuat procesul educaţional în şcolile din ţara noastră. Ceilalţi fac şcoală fie online cu profesori ucraineni, fie învaţă acasă alături de părinţi. Patru la sută dintre copiii din Ucraina nu fac şcoală deloc. Ministrul educaţiei, Ligia Deca:
Ligia Deca: Elevii audienți la solicitarea părinților participă și la cursuri de învățare a limbii române, ca limbă ne-maternă. Deci nu este vorba doar de a audia cursuri în limba română, este vorba și de acces la cursuri de învățare a limbii române. Există o serie de programe de formare a profesorilor de limba română, realizate împreună cu Organizația Internațională de Migrație și împreună cu British Council.
S-au organizat, deja, sesiunile de formare pentru profesori. Și, de exemplu, la București avem deja șase centre de cursuri de limba română pentru minori și adulți. Apropo de hub-urile educaționale, avem 27 astfel de hub-uri, localizate în unități de învățământ de stat, iar acolo fac activități și urmează curricula ucraineană, aproximativ 2.800 de minori. /apostelnicu/dsirbu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 februarie