Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, și cu purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Arhiereu-Vicar Atanasie de Bogdania, la Roma continuă campania ”Cu România în inimă” care are ca scop atât încurajarea adolescenților români născuți sau veniți de mici copii în Italia de a fi mândri de originile lor, cât și prezentarea unor alți conaționali deja realizați și apreciați în anumite domenii, care într-un fel pot constitui – pe lângă părinții lor – exemple de urmat, dar și cetățeni italieni care iubesc România și sprijină sau se implică în activitățile comunității de români din regiunea Lazio.
Astfel Grupul de tineri Nepsis al Parohiei ortodoxe ”Înălțarea Sfintei Cruci” din Roma l-au avut ca invitat de această dată pe părintele Ignazio Blasi, preotul Parohiei Sfântul Mucenic Sebastian din Pomezia.
”Întâlnirea cu părintele Ignazio a avut un deznodământ foarte plăcut și ușor de urmărit de tineri. Părintele ne-a vorbit despre viața personală într-un mod deosebit și distractiv” povestește Matei (17 ani), unul dintre adolescenții care nu a ezitat să pună numeroase întrebări preoului invitat, la fel ca alți adolescenți curioși să descopere că un fost preot italian a trecut la ortodoxie și că mai mult de atât și-a făcut doctoratul la București. ”Experiențele părintelui Ignazio cu privire la trăirea ortodoxiei într-o țară străină și mentalitatea care l-au ținut întotdeauna pe calea cea bună sunt ideile principale care au răsărit și care ne-au rămas în minte nouă tinerilor” a mai comentat Matei.
Ce înseamnă a renunța la tot pentru ortodoxie
”A fost foarte frumoasă întâlnirea cu Parintele Ignazio. Când am aflat că el va veni la noi, în parohie să vorbească cu noi, tinerii, am fost foarte bucuroasă amintindu-mi că în urmă cu 10-15 ani era preot în aceeași Parohie” ține să precizeze Nicole (19 ani). ”El pentru mine este un mare exemplu: este italian, dar ortodox. Asta pentru mine înseamnă ca pot trăi și eu tradițiile mele italiene, în care m-am născut si crescut, chiar dacă părinți mei au alte origini, păstrând totodată și religia mea ortodoxă. De fie care dată rămân uimită de felul părintelui de a fi și de a ne face să ne simțim foarte bine împreună” – mai comentează Nicole.
”Întâlnirea cu părintele Ignazio mi-a atras atenția, ne-a deschis mintea la faptul că, dacă crezi cu adevărat în ceva, așa cum se spune, „speranța este ultima care moare”. În cazul său, deși era catolic italian, a reușit, după ani lungi de așteptare, să obțină ceea ce își dorea: să fie ortodox” mărturisește la rândul său Magdalena (19 ani). ”Experiența sa de viață recunosc că a fost foarte emoționantă, nu m-aș fi așteptat niciodată ca o persoană să renunțe la majoritatea lucrurilor pe care le iubește, cum ar fi propria familie, pentru a pune pe primul loc dragostea sa pentru religia ortodoxă în sine. De asemenea, ne-a făcut să conștientizăm cum să ne comportăm cu acele persoane care nu sunt de aceeași credință cu noi. Ca studentă româncă ortodoxă care trăiește într-o țară majoritar catolică, sunt adesea întrebată despre diferențele dintre cele două credințe, iar el a reușit să ne rezume acest lucru. În concluzie, întâlnirea m-a îmbogățit cu siguranță atât din punct de vedere moral, cât și etic, și sper că vor mai fi și alte astfel de discuții” mai spune Magdalena.
Și pentru Andrei (20 de ani), întâlnirea cu părintele Ignazio a fost foarte frumoasă și în același timp de neuitat. ”Cu el am vorbit despre ce înseamnă credința și cu vorbele sale dulci am descoperit că ortodoxia și catolicismul au un punct în comun: Dumnezeu, și că între două persoane una ortodoxă și una catolică, dacă există iubirea și credința în Dumnezeu, poate să funcționeze orice fel de raport de prietenie. Voi păstra totdeauna în inima mea această discuție cu părintele Ignazio” a mai mărturisit Andrei, încântat că a avut ocazia să îl cunoască mai bine pe preotul italian Ignazio Blasi.
Adolescenții ”au nevoie să se întărească în propria credință”
”A fost o discuție interesantă, constructivă, sper că și pentru ei” este ceea ce a comentat după întâlnirea cu adolescenții de la Parohia ”Înălțarea Sfintei Cruci” din Roma părintele Ignazio.
”Cred că au nevoie să se întărească în propria credință și să aibă alături exemple de curaj și coerență” mărturisește părintele invitat. Întrebat dacă prezentarea unor români realizați în Italia ar putea să îi ajute pe acești adolescenți să își aleagă o anumită carieră ” părintele Ignazio a răspuns că: ”Absolut, da. Românii care au plecat în toată lumea au dus cu ei un “ aer” de genialitate. Și se pot cita Henri Coandă, Nicolae Păulescu, Emil Cioran etc. Așa cum sunt foarte mulți care lucrează în cercetare medicală, aerospațială în toată lumea, nu doar Europa. Românul nu este inferior intelectual altor popoare, ci din contră, faptul că a fost în contact geografic (și istoric) cu atât de multe culturi și popoare îl face să fie mai deschis, mai reflexiv, capabil să se confrunte, să se adapteze, să creeze. Românul când se închide în el însuși poate deveni steril, nu invers”.
”Acasă” la biserică
Românilor sosiți în Italia, unii cu ideea unei șederi mai lungi sau mai scurte, în diferite contexte, în diferite orașe, s-a întâmplat și se întâmplă deseori să își dorească să se simtă ca “Acasă”, adică să trăiască acel sentiment al spiritului românesc și aceasta împreună cu copii lor. Dincolo de viața fiecăruia legată de activitatea profesională, de familie, conaționalii noștri realizează cât de important este dialogul si contactul între ei – români veniți de peste tot din țară. De multe ori ”Acasă” înseamnă nu doar dorul, telefonul dat celor dragi, cât și bucuria de a împărtăși cu cei de lângă noi, ceva din cultura și tradițiile noastre românești, de a retrăi împreună ceva care ne definește. Și astfel acest ”Acasă” în Italia s-a format în special în bisericile românești – ortodoxe sau catolice. Și un astfel de loc există și la Pomezia, la aproximativ 30 de km distanță de Roma, la Parohia Sfântul Mucenic Sebastian.
Importanța rădăcinilor noastre, a patrimoniului pe care îl avem, sunt aspecte pe care prin dăruirea și pasiunea unor prieteni italieni, așa cum este părintele Ignazio Blasi sunt regăsite și aici în Peninsulă. S-ar putea spune – ascultându-l pe părintele Ignazio – în predicile sale – că el este român și nu italian datorită dragostei și respectului pe care le demonstrează față de România.
În cei 14 ani de când este preot slujitor în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, Ignazio Blasi mai presus de atribuțiile sale a ajutat numeroși români aflați în dificultate, a susținut eforturile corurilor Arpeggio și Roua în concertele lor și a organizat în biserica sa numeroase evenimente culturale – cum ar fi Ziua limbii române sau Ziua Unirii.
O altă misiune a părintelui Ignazio Blasi este și aceea de a-i apropia pe italieni, pe catolici de lumea ortodoxă românească, motiv pentru care biserica sa este vizitată și are și numeroși prieteni italieni, care nu lipsesc de la slujbe mai ales la Sărbătorile importante.
La a doua întâlnire din cadrul Campaniei ”Cu România în inimă!” au asistat și cei doi preoți ai Parohiei ”Înălțarea Sfintei Cruci”: părintele Ciprian Baltag alături de părintele Ioan Gherasimescu.
La următoarea ediție a acestei campanii – care va avea loc la 4 martie 2023, de la ora 16.00, tot în Parohia ”Înălțarea Sfintei Cruci” din Roma – va participa doamna Liliana Barbuș, psiholog și psihoterapeut român, laureată și specializată în psihoterapia cognitivă-interpersonală, stabilită de 30 de ani în Italia. La întâlnire pot asista adolescenții și copii și din alte parohii din regiunea Lazio.
Informații suplimentare:
Părintele Ignazio Blasi, preot paroh al Parohiei „Sfântul Mucenic Sebastian” din Pomezia și consilier în cadrul Sectorului Patrimoniu și Construcții Bisericești al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei s-a născut în data de 8 aprilie 1961, la Grottaglie – Taranto, în sudul Italiei, este căsătorit cu Marina Endrjievschi (de cetățenie română), cu care are doi copii, Marco și Irene. După ce termină cu brio Seminarul Pontifical „San Luigi” din Napoli (1983) se înscrie la Facultatea Pontificală de Teologie – Italia Meridională, unde obține licența în Teologie Sacră (1988), urmând un master cu specializare în Teologie Ecumenică, la Facultatea de Teologie Ecumenică „San Nicola” din Bari, secție în cadrul Universității Pontificale „San Tommaso d’Aquino” (1997).
Din 1997, Părintele Ignazio Blasi este admis ca și doctorand la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, în același timp fiind numit Capelan militar în cadrul Marinei Militare Italiene. În 2007, își susține teza de doctorat cu titlul „Dogma trinitară în istorie şi în gândirea lui Ambrozie şi Augustin: Convergențe şi divergențe doctrinale şi morale”. Ca și activitate profesională, părintele Ignazio Blasi a fost: – Profesor titular de religie la trei licee din – Taranto, Grottaglie și Martina Franca; – Capelan militar în armata italiană la școala de elevi recruți „San Giusto”, Trieste, – Capelan militar în Aeronautica Militară, Aeroportul militar „360 Stormo”, Gioia del Colle, Bari; – Capelan militar în Marina Militară Italiană, Taranto, cu misiune diplomatică în: America Latină, Marea Neagră, Marea Egee, Marea Mediterană Occidentală și în Oceanul Indian (Misiune NATO „Enduring Freedom”); – Capelan militar la școala de subofițeri a Gărzii de Finanțe, „del Giudice”, L’Aquila, și profesor de etică în cadrul aceleiași școli.
În 2006, la Constanța, Ignazio Blasi este hirotonit preot ortodox, iar din 2009, o dată cu revenirea sa în Italia, devine preot slujitor în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Ca și activitate științifică, părintele Ignazio Blasi a prezentat și publicat în România și în Italia numeroase articole despre identitatea creștină în noul context european, dar și despre valorile spirituale și culturale românești. De asemenea, a colaborat la traducerea și scoaterea de sub tipar atât a Liturghiei Sfântului Ioan Gură de Aur în limba italiană, dar și a altor slujbe și ierurgii (Botezul, Cununia etc.) De 14 ani este parohul și îndrumătorul românilor din Pomezia (Lazio), dar și a numeroși italieni care datorită lui s-au botezat, au devenit ortodocși și continuă să frecventeze biserica în care slujește. Totodată, părintele Ignazio Blasi sprijină numeroasele acțiuni ale Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei și ale Asociației de caritate San Lorenzo dei Romeni, fiind cel care, în nenumărate rânduri, a tradus texte oficiale, discursuri, scrisori pastorale și articole pentru site-ul oficial al Episcopiei și altele.
Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” din Roma a fost fondată în data de 15 martie 2001, cu harul lui Dumnezeu și prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif al Mitropoliei Europei Occidentale și Meridionale, încredințându-i-se cinstirea de-viață-purtătoarei Cruci, odor sfânt, ce se păstrează la Roma în Basilica Sfânta Cruce (Basilica Santa Croce in Gerusalemme), împreună cu piroanele Răstignirii și inscripția scrisă de Pilat. Grupul Nepsis al parohiei organizează anual pelerinaje, evenimente culturale, serate cu tinerii, master-cake, concerte de colinde, participări la evenimentele frăției Nepsis din Episcopie și Mitropolie. De asemenea, parohia organizează anual, în colaborare cu alte biserici apropiate, Tabere pentru copii și adolescenți și totodată acordă numeroase ajutoare financiare cazurilor sociale, familiilor numeroase sau monoparentale, sprijin pentru cazurile medicale venite din România, pentru conaționalii care se întorc în țară, pentru parohiile nou înființate sau care au proiecte de biserică, vizite în spitale și în adăposturile improvizate locuite de credincioși de etnie romă și multe alte inițiative.