Atât pentru bărbați, cât și pentru femei, începerea fitness-ului la această vârstă necesită adesea o abordare mai atentă pentru a vă asigura că corpul dv. intră în faza de rutină într-un mod sănătos și durabil. Un factor de care nu ar trebui să vă îndoiți, totuși, este că merită. „Pe măsură ce îmbătrânim, organismul produce celule noi mai lent, metabolismul nostru încetinește, iar structura celulelor noastre se modifică, pierzându-și capacitatea de a funcționa optim”, spun experții. Cea mai bună modalitate de a lupta împotriva procesului de îmbătrânire este prin mișcare, o dietă sănătoasă și exerciții fizice regulate. Dar de unde să începem? Iată câteva idei pentru cele mai bune strategii pentru a începe fitnessul după vârsta de 50 de ani.
1. Nu vă grăbiți. Când aveți peste 50 de ani și vă apucați de fitness, a avea o strategie clară poate fi o adevărată provocare. Pe măsură ce îmbătrâniți, este greu să știți de ce este capabil corpul dv., așa că modul și tipul de antrenament pe care îl faceți vor fi cheia pentru a face progrese continue, fără a vă răni.
2. Schimbați când este necesar. Chiar și cu programe concepute pentru începători, este posibil să nu fiți pregătit să faceți fiecare mișcare, iar acest lucru este normal. Să te provoci pe tine însuți este grozav, dar să te forțezi într-un mod în care corpul îți sune că nu poate? Acest lucru nu este bun. „Amintiți-vă întotdeauna că dv. dețineți controlul asupra situației”, spun antrenorii. „Puteți încetini repetările, profitați de modificări și urmăriți ce face antrenorul înainte de a face dv. excercițiile. Nu trebuie să vă grăbiți sau să faceți presiuni asupra procesului de învățare.
3. Aveți în vedere timpul de odihnă. Când creați un program de antrenament stabil, asigurați-vă că includeți zile de recuperare. Aceasta înseamnă să rămâneți activ, dar să încetiniți ritmul pentru a vă simți odihnit și întinerit. De asemenea, este o idee bună să vă revizuiți programul în fiecare săptămână, pentru a vedea dacă există alte activități pe care ați dori să le încercați sau, poate, să treceți la realizarea unui program care este legat de un interval de timp. Indiferent ce alegeți, este util să vă aveți în vedere vârsta ca un punct de plecare, mai degrabă decât ca pe un obstacol. Tocmai v-ați pornit într-o nouă aventură și asta e grozav!
4. Ascultați-vă corpul. După cum se spune, înțelepciunea vine odată cu vârsta, așa că trebuie să o folosiți în avantajul dv. Cu cât trăim mai mult în corpul nostru, cu atât îl cunoaștem mai mult. Când corpul vă spune ceva, trebuie să-l ascultați. Apoi reacționați. Vă poate cere să aveți răbdare sau să vă spună că poate dura puțin mai mult și cu siguranță vă va mulțumi./pmirela/ddaniela
(www.actualno.com – 23 februarie)