Context
Steve Jobs a fost un model pentru cei cu care a lucrat, dar și pentru oamenii simpli care l-au admirat pentru tenacitatea, talentul și ambiția sa. Magicianul de la Apple a avut ca motto-uri în viață concentrarea și simplitatea. El spunea că trebuie să îți limpezești mintea pentru a putea face lucruri simple.
Considerat de multă lume un geniu, Jobs a fondat două dintre cele mai cunoscute și valoroase companii de pe piața mondială, Apple și Pixar. Succesul său în afaceri a fost fulminant și înconjurat de succes, fondatorul Apple devenind o sursă de inspirație în lumea afacerilor.
Copilăria și tinerețea
Steve Jobs a venit pe lume la 24 februarie 1955 și și-a petrecut copilăria în Cupertino, California. Părinții lui naturali erau studenți când el s-a născut: Abdulfattah Jandali, sirian, și o americancă având origini germane și elvețiene, Joanne Carole Schieble. Familia biologică nu l-a dorit însă pe Steve, iar băiatul a fost adoptat de o familie simplă din Mountain View, California, Paul și Clara Jobs. Aceștia i-au dat numele Steven Paul.
La cateva luni de la nașterea sa, părinții naturali s-au căsătorit și au avut încă un copil, pe Mona, pe care au și păstrat-o. Mama adoptivă a lui Steve Jobs era contabilă, iar tatăl adoptiv – mecanic auto, însă foarte pasionat de electronică. El i-a arătat tânărului Steve cum să asambleze și să dezansambleze echipamente electronice. După absolvirea liceului, în 1972, Steve Jobs s-a înscris la Colegiul Reed din Portland, însă nu a stat mai mult de un semestru. În cele șase luni, Steve a frecventat cursurile de caligrafie, după cum a mărturisit ulterior:
„Am învăţat acolo despre fonturile cu serife, fără serife, despre spaţiile şi combinaţiile dintre litere etc. Mi s-a părut fascinant, dar nu i-am găsit o aplicaţie practică. Abia peste zece ani am găsit-o, când am inventat calculatorul Macintosh. Era primul calculator cu fonturi frumoase. Şi pentru că Windows a copiat Apple, probabil că niciun calculator nu ar fi avut aceste fonturi dacă nu aş fi urmat acel curs. Mi-a fost greu să fac această conexiune în studenţie, dar după zece ani totul a devenit clar. Nu poţi face conexiuni dacă priveşti doar înainte, ci doar dacă priveşti înapoi“, avea să spună Jobs într-un discurs pe care l-a ținut în 2005 în fața absolvenților Universității Stanford.
În Portland s-a concentrat pe activitatea unui club mic, care se numea Homebrew Computer Club. De asemenea, și-a luat o slujbă la compania de jocuri video Atari, iar cu banii obținuți a călătorit în India. S-a întors complet schimbat de acolo. Și-a ras barba și a trecut la budism. A fost perioada lui „hippy”, după cum îi plăcea chiar lui să spună.
Totul a început dintr-un garaj.
Afacerile lui Steve Jobs
Prima afacere în care Jobs s-a implicat ca fondator a fost concepută în anul 1976. Pentru a începe această afacere, Steve și-a vândut mașina, un Volkswagen. Era 1 aprilie 1976 când Steve Jobs, alături de Steve Wozniac, au pus bazele afacerii Apple. Despre numele companiei, Jobs avea să spună:„Eram un adept al fructelor la acea vreme. Mâncam doar fructe. Eram cu trei luni în urmă cu depunerea unui nume comercial fictiv şi am ameninţat că îmi voi numi compania Apple Computer, dacă nimeni nu vine cu o idee mai interesantă până la ora cinci în acea zi. Am sperat că voi stimula creativitatea. Dar ne-am blocat, aşa că ne-am numit compania Apple“,
Cei doi au dat o nouă utilitate Pc-ului Altair 8800, scriind pentru acesta o nouă variantă BASIC cu care se puteau face calcule simple. În scurt timp au fabricat 50 de plăci de bază pe care le-au vândut cu prețul de 500 de dolari bucata. Mai târziu, Mike Markkula s-a alăturat echipei. Acesta a obținut un capital de 91.000 de dolari pe care l-a investit în Apple. Compania a devenit ulterior Apple Incorporated și avea sediul la Cupertino, unde avea să apară mai târziu campusul Apple. După ceva timp, a fost lansată placa de bază Apple II, care a devenit cea mai populară de pe piață în anul 1978, urmată de Apple Mcintosh și Apple III.
În 1985, Jobs a fondat compania Next Computer și lansează noi produse apoi, printre care și cel denumit iPhone. Așadar, Steve Jobs este fondator iPhone, produs pe care l-a lansat în 2007.
În timp ce generația a III-a a computerelor Apple bombarda deja piața mondială, Steve Jobs punea la cale un nou proiect. Acesta se numea Lisa, dupa numele fiicei sale. O nouă lovitură în momentul respectiv, datorită tehnicii revoluționare a interfeței video folosite.
Cu toate acestea, Steve Jobs este repede dat afară de la proiectul Lisa, deoarece era considerat un „manager prea temperamental”. Furios, dă replica tot cu un proiect, pe nume MacIntosh, la care lucra din 1979. Acest computer reușește în scurt timp să canibalizeze vânzarile Lisei, deoarece avea la baza un concept de folosință „la fel de simplu ca un prajitor de paine”.
Jobs este și unul dintre cei care au fondat studioul Pixar. Numele inițial al companiei a fost Graphics Group și a făcut parte din divizia Lucasfilm. Pixar a lansat întâi Pixar Image Computer, un dispozitiv pentru design, însă produsul nu a avut succes.
Mai târziu, acesta este achiziționat de Disney, care îl folosea pentru animațiile 2D. Pixar ajunge să colaboreze cu Disney, care în 2006 a cumpărat compania, Steve Jobs rămânând cu 7% din acțiuni. În scurt timp, MacIntosh a amenințat vânzarile Apple, deoarece Lisa nu mai era un produs căutat. În ianuarie 1984, MacIntosh era în plină glorie, iar John Sculley, CEO la Apple, nu era deloc fericit. După o ședință de board la mijlocul anului 1985, Sculley anunța că, împreună cu board-ul director, a decis să-i ofere o altă funcție lui Steve Jobs, dar nu managerială. El urma să devină președinte onorific.
Steve Jobs a fost șocat. Apple era viața lui și tocmai îl dăduse afară. A început să călătorească și să caute noi oportunități. În a doua jumătate a anului 1985 a cunoscut o echipă mică de experți în grafică de computer, pe care George Lucas încerca să o vândă.
Steve a cumpărat-o pentru 10 milioane de dolari, iar în septembrie 1985 a anunțat că lansează un nou proiect, NeXT, destinat construcției de de computere avansate pentru cei cu educație înaltă și pentru cercetarea stiințifică. De asemenea, a cooptat mai mulți membri de la Mac, iar Apple a amenințat că îl dă în judecată. Atunci, Steve și-a vândut aproape toate acțiunile pe care le mai avea la Apple. NeXT a început producția în 1986, iar Apple a renunțat la proces. Steve avea planuri mari: voia cel mai bun hardware, cu cel mai bun software din lume.
În 1996, noul CEO al Apple era Gil Amelio, care căuta un nou software pentru înlocuirea bătrânului MAC OS. Asa ca a cumparat NeXT cu 400 de milioane de dolari, iar Steve Jobs era din nou „acasă”. Iar când Amelio a anunțat în 1997 că Apple a avut pierderi de 700 de milioane de dolari, board-ul director a decis că este vremea pentru un nou CEO: Steve Jobs.
Steve Jobs a murit în 2011, devenind legendă.
Vestea că Steve Jobs a murit a zguduit întreaga lume a afacerilor. În anul în care Steve Jobs a murit, 2011, acesta era pe locul 30 în topul Forbes cu o Steve Jobs avere de 7 miliarde de dolari. Miliardarul a lăsat în urma sa câteva lecții valoroase. Una dintre ele a fost discursul său la Universitatea Stanford.( https://www.youtube.com/watch?v=G2GENUjj6_Q). (Autor: Alexandru Balaci)
Bibliografie:
https://www.britannica.com/biography/Steve-Jobs
https://historia.ro/sectiune/general/steve-jobs-de-la-copilul-nedorit-la-marketingul-574381.html
https://playtech.ro/2017/steve-jobs-6-ani-realizari/
Discurs Stanford