Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) UNICEF a furnizat, în 2022, zeci de mii de bunuri de primă necesitate în valoare de peste 3 milioane de dolari copiilor şi familiilor vulnerabile, comunităţilor locale şi cadrelor medicale din România. Acestea au fost furnizate atât în cadrul răspunsului la situaţia de urgenţă din Ucraina, cât şi pentru îndeplinirea angajamentelor UNICEF România faţă de Guvern şi populaţia vulnerabilă.
Numărul mare de copii şi de familii care au fugit din calea războiului din Ucraina ajungând pe teritoriul României în 2022 a determinat UNICEF să asigure un flux continuu de provizii de urgenţă pentru persoanele cele mai vulnerabile, inclusiv kituri cu produse de igienă, materiale şcolare, îmbrăcăminte, echipamente sanitare şi individuale de protecţie, precum şi materiale informative. Cu ajutorul partenerilor UNICEF, inclusiv al organizaţiilor societăţii civile, al autorităţilor publice şi al sectorului privat, au fost furnizate peste 3.000 de pături în fazele de vârf ale valului de refugiaţi.
De asemenea, au fost furnizate copiilor aproximativ 27.000 de ghiozdane prin centrele Blue Dot, susţinute de UNICEF şi Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, în spaţiile sigure şi prin centrele de învăţare.
2) Societatea civilă din România şi Polonia îşi uneşte forţele pentru a ajuta copiii Ucrainei. Reprezentanţii Fundaţiei Happy Kids din Polonia au efectuat o vizită de două zile la Fundaţia Baylor Marea Neagră. Karol Kraus, unul dintre oaspeţi, a declarat: Suntem aici pentru a înţelege modul în care Fundaţia Baylor Marea Neagră sprijină organizaţiile locale care răspund nevoilor medicale locale ale copiilor. Ulterior, voi transmite aceste cunoştinţe colegilor mei din Happy Kids din Polonia, unde ne ocupăm de îngrijirea copiilor ucraineni şi polonezi în cadrul sistemului de plasament familial.
Happy Kids oferă îngrijire pentru 1.500 de copii ucraineni şi aproximativ 100 de orfani polonezi în plasament familial. Procesul de evaluare a numărului mare de copii aflaţi în îngrijire este o provocare; trebuie să înţelegem care sunt nevoile lor medicale, sociologice şi psihologice. Sperăm ca, împreună cu Guvernul ucrainean să putem dezvolta un sistem de unităţi familiale în locul unor instituţii de mari dimensiuni, aşa cum au cunoscut Polonia şi România în urmă cu câteva decenii, a adăugat Kraus.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.
Radio România Internaţional